Mielipiteitä Suomesta Keskustelua elämän eri alueista

Venäjänkielinen A-Studio

Juuri äsken päättyi TV1:llä venäjänkielinen A-Studio, joka käsitteli monipuolisesti Venäjää Suomen ja Venäjän suhteita sekä Suomen Nato-jäsenyyttä. Ohjelmaa katsoessani totesin narauttaneeni itseni pahanlaisesti. Minulla oli kiistämättä ennakkoluuloja ohjelmaa kohtaan. Kävipä mielessäni ennen ohjelmaa humoristinen ajatus siitä, että tämäkö on YLE:n avaus venäjänkielisen kanavan perustamiseen YLE:n tv-tarjontaan. Ohjelma oli kaikkea muuta kuin mitä minun ennakkoluuloiset ajatukseni sitä kohtaan olivat. Se oli suorastaan erinomainen. Siinä oli laaja joukko asiantuntijoita tuomassa keskusteluun dynamiikkaa ja kokonaisuus oli kiihkoton sekä tasapainoinen.

Suuri kiitos YLE:lle venäjänkielisestä A-Studiosta! Toimittajat tekivät loistosuorituksen ja persoonillaan lisäsivät ohjelma kiinnostavuutta. Tämän kaltaista vuoropuhelua lisäävää ohjelmatarjontaa lisää YLE:n kanaville!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (31 kommenttia)

Käyttäjän ReijoManttari kuva
Reijo Mänttäri

Kaikki oli kaikesta samaa, Venäjänvastaista, mieltä. Yksi välihaastateltava taisi esittää, että kannattaa ottaa Venäjän kanta huomioon.

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

Se on metkaa, miten saman sisällön voi nähdä monella eri tapaa. Mielestäni ohjelma ei ollut venäjävastainen vaan pikemminkin realistinen.

Käyttäjän ReijoManttari kuva
Reijo Mänttäri

Syytä lisätä, että varmaan minä odotin enemmän harrastusta Venäjän silittelyyn. Sitten kun sitä en riittävästi havainnut, niin kallistuma tuntui nato-suomalaiselta.
Tämän enemmän venäläismyönteiseksi ohjelmaa oli vaikea saada ryhmällä jossa keskustelijoita oli mm. Venäjällä vangituksi tuomittu, virolainen ja Alexanteri-instituutin asiantuntija. Jokaisen 'onni' oli olla poissa Venäjältä.

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen Vastaus kommenttiin #6

Mieluummin Suomessa asuva venäläinen kannuksensa omalla tavallaan hankkinut asiantuntija kuin Venäjällä asuva suomalainen dosentti.

Janne Suuronen

Niinno. Ohjelmassa oli keskustelemassa kaksi Venäjän oppositiopuolueen johtajaa ja sinä näet heidän(kin) Putin-kritiikin Venäjä-vastaisina.

Janne Suuronen

Hämmästyttävän hyvää keskustelua tosiaan oli.

Heikoin lenkki oli Eestiläinen "asiantuntija", joka esimerkiksi vastoin parempaa tietoa väitti Suomessa olevan Tsernobylin tyyppisia ydinvoimaloita. Ja pohdinta Suomen mahdollisen NATO-jäsenyyden mahdollisista Venäjän vastatoimista oli todella köykäistä.

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

Virolainen asiantuntija oli toki Suomea koskevan asiantuntemuksen suhteen tietyllä tapaa rajoittunut, mutta analysoi Venäjää hyvin kansanläheisesti ja terävästi.

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

Kuhan amerikkalaiset lähtee kotia, sattuu varmaan vahinko ilmatilaloukkauksia. Nämä kaikkihan ei varmaan ole tulleet edes julki.

Ari Turpeinen

Tyypillinen Yle riman alitus.Miksei paikalla yhtään esimerkiksi Putinin puolella olevaa edustajaa?Surkea esitys mutta tähän on jo totuttu.

Janne Suuronen

Uuden Suomen säännöt muuten vaativat tunnistettavaa profiilikuvaa.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Ari Turpeinen

Etkö tiedä, että ne on EU:n asettamassa matkustuskiellossa !

Käyttäjän ReijoManttari kuva
Reijo Mänttäri

Keskustelu oli sanoja täynnä. Tuli samanlainen tuntu, kuin lukiessa Sota-ja-Rauhaa. Asiaa, asiaa ja taas asiaa …

Jukka Laine

Rehellisyyden nimissä en jaksanut moista yksipuolista paskaa katsoa kovinkaan pitkälle. En ihmettele miksi venäläiset eivät jaksa kuunnella näitä herroja.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Hieno ohjelma. Tietoa tahoilta, jotka jäävät yleensä pimentoon. Hyvää näkökulmien monipuolistamista. Meni jakoon kaikille täällä Udmurtiassa. Suomen pisteet nousevat.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Miehemme Udmurtiassa ei ilmeisesti tunne Suomen nykymenoa. Venäjä-tietous tulee juuri siltä taholta, joka elämöi eilisessä A-studiossa.

Voisit miettiä, miksi Yle ja A-studio ei kutsunut vieraakseen Venäjän kommunisteja, jotka ovat maan todellinen oppositio ja Duuman toiseksi suurin ryhmä.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Vaikuttaa vahvasti siltä, ettei miehemme Porvoossa tunne Venäjän nykymenoa.

Voisit miettiä, miksi Venäjän valtiontelevisio ei koskaan kutsu vieraakseen vaikkapa Aleksei Navalnyi:ä, joka pääsi melkein Moskovan pormestariksi ja on varsin arvostettu bloggari/kriitikko. Kun katsot säännöllisesti venäläisiä tv-kanavia (kuten minä, tricolorin kautta) alat ymmärtämään mikseivät sellaiset puolueet kuin parnas ja jabloko ikinä pääse 5-%:n äänikynnyksen yli: hallinnolliset resurssit (административные ресурсы), näes...eikö olekin hieno ilmaisu? Se on uusi termi venäjän kielestä, aivan kuten glasnost ja perestroika aikoinaan.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen Vastaus kommenttiin #21

Kyllä tuntee. Meillä on ollut tämän vuoden aikana jo useita puoluevieraita Venäjältä ja puoluevierailuja Venäjälle.

Voisit itse miettiä, miksi Suomen valtiontelevisio kutsuu esimerkiksi puolueemme Ktp:n edustajan minuuttivieraakseen vain neljän vuoden välein . Ktp on sentään ollut jo lähes 30 vuotta yksi Suomen rekisteröidyistä virallisista puolueista.

Jabloko, Parnas ja muut länsirahoitteiset tynkäpuolueet eivät menesty Venäjällä, koska kansa ei kannata niitä. Kyllä kansa tietää!

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #23

Esa-Jussi kirjoittaa Udmurtiasta käsin näin ytimekkäästi: "Tietoa tahoilta, jotka jäävät yleensä pimentoon". Juuri siitä on kysymys. Navalnyi meinasi "vahingossa" päästä Moskovan pormestariksi, ei television vaan internetin ansiosta.

Ehditkö (kiukastasi huolimatta) todella kuunnella mitä Ilja Jashin eilen kertoi? (valtion rahavarannot hupenevat kuin huhtikuun lumi, kaikkialla leikataan (paitsi armeijalta ja voimaministeriöstä): eläkkeet, sosiaalimenot, asuntotuotanto jne, jne...

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen Vastaus kommenttiin #28

Nuo leikkaukset kansa kokee nahoissaan Venäjällä valtion harjoittaman sotatalouden ansiosta. Jossain vaiheessa tuo testosteroninen pullistelu kääntyy itseään vastaan Venäjälläkin - vaikkakin venäläinen kansa on tottunut ulkopuolisin silmin katsottuna elämään keskellä kurjuutta vuosisatojen kuluessa ja tarpeettoman voimakkaaseen keskushallinnon otteeseen.

Juuso Hämäläinen

YLEllä on siis sittenkin tehtävä, jonka se osaa täyttää. Kestämme hyvin sen. Etteivät nämäkin pari kanavaa ole tuottamassa vain tyhjäpäistä hömppää ja mainoskatkoja.

Ohjelmassa ei puhuttu riittävästi siitä miten Venäjää johdetaan ja miksi näin. Putin ei ole sama kuin Venäjän johto.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Hieman harmitti, että Ilja Jashin sai liian vähän puheaikaa. Ohjelmaan oli kutsuttu liikaa väkeä, mutta silti pisteet ylelle.

Kansalliskaarti (Rosgvardija), jonka vahvuus on peräti 400 000 miestä ja sen johtaja kenraali Zolotov, perustettiin nyt huhtikuussa. Se panee kyllä ajattelemaan...

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Joo, varsinainen Ville Rydman se Ilja. Sama reaktio ensin kuin J.kuhasellakin, mutta lopulta ohjelma koukutti täysin. Venäläiselle toimitukselle voisi antaa osan FST:n mandaatista, turhan paljon ruotsalaista paskaa, vem vet bäst-tyyliin. Ainoastaan aamuteevee ja debatt ovat säällisiä ohjelmia. Mitähän näistäkin YLE joutuu maksamaan entiselle siirtomaaisännälle? Tosin Malmön paikallisuutisissa kuulee ruotsinkieltä kauneimmillaan suhuäänteineen.
Hyvä veto YLE.ltä, jollakin välähti.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #16

Tämä ohjelma oli toinen samantyylinen venäjän kielinen keskusteluohjelma, jonka olen itse nähnyt. Täytyy todeta, että keskustelijat kuuntelivat ja antoivat puhujan puhua asiansa loppuun, eivätkä huudelleet puhujan päälle kuten meidän kotimaiset keskustelijat usein tekevät. Ainakin politiikot.

Itse ohjelman anti oli mielenkiintoinen. Samoin kuin edellinenkin. Näin toteutettuja ohjelmia lisää YLE, kiitos!

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

Ohjelmassa olisi ollut aineksia hyvinkin tuplaohjelma-aikaan. Rajallisesta ohjelma-ajasta huolimatta ohjelman tekijät eivät halunneet tinkiä aiheiden määrästä. Tämä johti tietynlaiseen tykitykseen, mutta se kertoi tekijöiden innosta saada ohjelmasta mahdollisimman kiinnostava.

Itse ainakin kehtaan tunnustaa, etten aiemmin tiennyt PARNAS-järjestöstä mitään - eikä Ilja Jashinin nimi kertonut minulle mitään. Tämän ohjelman myötä tiedän molempien olemassaolosta - toki en edelleenkään tiedä heistä vielä juurikaan sen enempää.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen Vastaus kommenttiin #18

Eivät muuten tiedä Jashinista ja Parnasista venäläisetkään. Ja sehän on venäläisille vain hyvästä. Paitsi niille Hesarin kuvaamalle kahdella Siperian mummulle, jotka saivat Jashinin olemattomassa vaalitilaisuudessa vuotavat sateenvarjot.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Minua ei ajatteluta niinkään Venäjän perusteilla oleva kansalliskaarti. Mutta USA:n vastaava kylläkin.

Nythän jo USA:n ja Oregonin kansalliskaartin hävittäjäkoneet ampuvat ohjuksia savolaiseen ilmaan ja kaartin sotilaat tallovat Rissalan nurmikoita.

Taitavat paukutella ja kuvata Suomea siellä sinunkin suunnallasi.

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen Vastaus kommenttiin #24

Eivät tosin ole täällä päin Suomea, mutta Suomen ilmatilassa kylläkin. Kutsuttuina vieraina harjoittelemassa yhteistyötä maamme puolustusvoimien länsiyhteensopivan puolustuskaluston kanssa. Harjoitus samalla ylläpitää maamme ilmapuolustuksen ajantasaista osaamista.

Jokaisen suvereenin maan kunnia-asia on ylläpitää maansa puolustuskykyä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #30

"Kutsuttuina vieraina"

Kuka kutsui?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Katsoin ohjelman vasta hetki sitten Yle-areenalta. Olen Jukan kanssa samaa mieltä siitä, että ohjelma oli hyvä ja hyvin toteutettu.

Se ns. Venäjän "virallinen" kanta tulee kyllä julki päivittäin uutisissa ja ajankohtaisohjelmissa. Tämä a-studio oli piristävä esimerkki siitä, että asiaa voi tarkastella toiseltakin puolelta.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Miksihän meitä kommunisteja ei kutsuta A-studioon "piristäväksi esimerkiksi, että asiaa voi tarkastella toiseltakin puolelta".

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Käsittääkseni ohjelmassa ei käsitelty suomalaisen pirstaloituneen kommunistisen liikkeen tilaa vaan Venäjää?

Toimituksen poiminnat