Mielipiteitä Suomesta Keskustelua elämän eri alueista

EU:n talouspakotteet eivät ole pääsyy venäjäkaupan romahtamiseen

Suomen Kuvalehdessä on aivan loistava artikkeli, jossa venäläinen taloustieteilijä Vladislav Inozemtsev analysoi niin Suomen talouspoliittisia ratkaisuja 1990-luvun alussa venäjänkaupan tuolloisen romahdyksen yhteydessä, vertaa tilannetta nykyhetkeen sekä analysoi Venäjän kansantalouden ostovoiman merkitystä nykykehitykseen.

Suomen 1990-luvun alussa tekemät talouspoliittiset ratkaisut saavat ylistystä ja hän kehottaa ottamaan niistä laajemminkin opiksi. Mielenkiintoisin seikka taloustieteilijän näkemyksessä on kuitenkin se totuus, jota on pidetty enemmän tai vähemmän sivussa - nähtävästi poliittisista syistä johtuen - on se totuus, että pääsyy venäjänkaupan tämän hetkiseen romahtamiseen ei ole niinkään EU:n ja USA:n asettamat talouspakotteet vaan niitä suurempi merkitys kehitykseen on ollut Venäjän kansantalouden yleisellä heikkenemisellä. Venäjä on keskellä syvää taantumaa ilman talouspakotteitakin.


http://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/venajalta-hyvin-harvinaisia-kehu...

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

Mitähän mieltä esim. Valio on tuosta

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

No varmaankin kertoo mm. Valiolle sen, että EU:n talouspakotteiden purkaminen ei tuo valoa tunneliin. Valiolle se tarkoittaa edelleen uusien markkina-alueiden hankkimista ja uusien tuotteiden kehittämistä markkinoita vastaaviksi.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Valiolle sen, että EU:n talouspakotteiden purkaminen ei tuo valoa tunneliin."

Miksi Valiolle Venäjänmyynti ei olisi tärkeää?

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

Nyt en ymmärrä kommenttiasi. Kun pakotteiden alaisen kaupan kokonaisarvo on ollut vuodessa 15 mrd:n dollarin luokkaa ja samanaikaisesti EU:n tuonti Venäjälle on supistunut n. 65 mrd. dollaria vuodessa, tarkoittaa se sitä, että tuonnin supistumisesta kattaa liki 80 % muut syyt kuin talouspakotteet.

Missä kohtaa venäjämyynnin merkitystä Valiolle on vähätelty?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Sinä vähättelit ja Valiolle ei ole merkitystä kokonaiskaupan väheneminen vaan Valion oma osuus tuosta ja ne 200 työpaikkaa.

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen Vastaus kommenttiin #6

No en tosiaankaan vähätellyt. Totesin, ettei pakotteiden kumoaminen toisi Valiolle valoa tunneliin, sillä tuonti EU:sta Venäjälle on pienentynyt kokonaisuudessaan nelinkertaisesti koko kauppasumman osalta verrattuna pakotteiden alaisten kauppatavaroiden ja palveluiden vienti Venäjälle on pienentynyt. Suomeksi se tarkoittaa sitä, että Venäjä on markkina-alueena menettänyt merkittävässä määrin ostovoimaansa. Pakotteiden purkaminen ei palauttaisi venäjäkauppaa ennalleen. Tästä johtuen mm. Valion on joka tapauksessa etsittävä uusia markkina-alueita tuotteilleen. Tottakai venäjäkaupan romahtamisella on Valiolle kuten myös suomalaisille maataloustuottajille merkitystä.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Suurin syy viennin laskuun on taatusti ruplan arvon romahdus. Kun pian valuutalla ei ole edes senvertaa arvoa kuin mitä seteliin käytetty muste maksaa, ei auta vaikka tavaraa antaisi ilmaiseksi.

Venäjän kauppa on varmasti ollut Valiolle taikaseinä; onhan sitä tehty meidän maksamillamme vientituilla.
Venäjän asettamat tuontikiellot taas rajoittavat ja haittaavat kaikkein eniten venäläistä asiakasta. Nyt valtio on käytännössä kieltänyt kansalaisiaan hankkimasta tuontielintarvikkeita. Jos niitä silti haluaa, ne pitää salakuljettaa Valko-Venäjän kautta. Mafia kiittää.

Vaikka nyt väitetään että EU on kieltänyt kaiken kaupankäynnin Venäjälle, toimii siellä edelleen n. 500 suomalaisyritystä. Toivottavasti omalla riskillä.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Jukka lienee oikeassa. Ja se juurisyy taitaa olla öljyn hinnan lasku joka on sotkenut koko venäjän kansantalouden. Mm Tomin mainistema ruplan arvon romahdus johtuu tästä. Toki on myös yrityksiä jotka kärsivät taloussaarrosta.

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

Venäjän talouden heikkous on sen energiasektorikeskeisyys / yksipuolinen teollinen rakenne ja matalajalostusaste. Siihen kun lisää epäonnistuneen poliittisen linjauksen maan johdossa, niin soppa on valmis.

Toimituksen poiminnat