Mielipiteitä Suomesta Keskustelua elämän eri alueista

Panamasta Sortavalaan

Törmäsin mielenkiintoiseen yksityiskohtaan liittyen Panamagateen. Eräs suomalaisen arkkitehtuurin suurmiehistä eli Eliel Saarinen on suunnitellut mm. Sortavalassa Laatokan rannalla sijaitsevan Taruniemen huvilan, joka paremmin tunnettaan Winterin huvilana. Tämä v. 1909 valmistunut komean jylhä huvila sijaitsee 7 km Sortavalasta ja siinä on paljon samoja piirteitä kuin Hvitträskissä.

http://www.sotahistoriallisetkohteet.fi/app/sights/view/-/id/128

Varsinaisen Winterin huvilan vieressä sijaitsee Winterin huvilat -niminen lomakylä ja upouusi hotelli.

http://go-karelia.com/fi/karjala/winterin-huvila-lomakyla-sortavala/


Winterin huvilan rakennutti perheelleen Sortavalan kaupunginlääkäri ja kansanedustaja G.J. Winter. Huvilassa järjestettiin kesäisin lukemattomia konsertteja, sillä Winterin pariskunta oli intohimoisia kulttuurinystäviä ja he tuottivat Helsingistä Sortavalaan lukuisia sen ajan tunnetuimpia taiteilijoita esiintyjiksi.

Nyt tämä vanha politiikan ja kulttuurin yhdistelmä saa jatkoa, sillä Winterin huvilaa hallinnoi yhtiö nimeltään Nord-Inter-Haus Oy ja jonka puolestaan omistaa ehkäpä tämän ajan maailman tunnetuin sellisti eli pietarilainen Sergei Roldugin. Huvilan portailta kivenheiton matkan päässä aivan välittömässä näköyhteydessä sijaitsee puolestaan rajanaapurin huvilan päärakennus kolminkertaisen suoja-aidan ympäröimänä. Naapurihuvilan omistaa toinen tunnettu entinen pietarilainen eli presidentti Vladimir Putin ja huvila on yksi niistä kolmesta luksushuvilasta, jotka ovat Laatokalla naapurin isännän käytössä.

Sitä ei ole tiedossa että järjestävätkö veljet sellokonsertteja kesäiltaisin Winterin huvilassa. Mutta näin se vaan on, että Panamalta on yllättävän lyhyt matka Sortavalaan!

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Latvijas Avizen mukaan panamapapereista löytyy kiistelty poliitikko ja liikemies Aivars Lembergs. Jo 1990-luvulla puhuttiin "Ventspilsin mafiasta." Listoilta löytyy lehden mukaan myös tennispelaaja Ernests Gulbis, saksalainen suursijoittaja Ralf-Dieter Montag-Girmes sekä muita eturivin liikemiehiä. Monet listalla olevista ovat lehden mukaan käyttäneen veroparatiiseissa asioimiseen Nordean palveluja.

Sergei Roldugin toimii jonkun toisen lehden mukaan, jota en jaksa nyt tähän hakea, Gazpromin edustuston johtajana Latvian Riiassa. Rolduginin ja Putinin sanotaan käyneen samaa KGB:n Krasnozamen-instituuttia 1980-luvulla.

http://www.la.lv/panamas-skandals-dokumentos-minet...

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

Kiitos Jouni mielenkiintoisista tiedoistasi!

Toimituksen poiminnat