Mielipiteitä Suomesta Keskustelua elämän eri alueista

Lypsykarjatilojen tulos parani 76 % seurantajaksolla

Näin suomennettuna Kauppalehden tuore uutinen kertoo. Mutta mitä moinen uutisointi perimmillään tarkoittaa tai mitä sillä tavoitellaan? Tämän päivän journalismi on mennyt aivan ala-arvoiseksi.

Pelkkä otsikko on sisällöltään harhaanjohtava. Huomio kiinnittyy suureen prosenttilukuun. Onhan 76 %:n kasvutaso mille tahansa asialle todella korkea luku. Otsikossa tosin jätetään mainitsematta, että tarkastelujakso on 10 tai 11 vuotta - riippuen, miten tulkitaan vuodesta 2004-2014. Asia täytyy hoksata itse artikkelin sisältä. Tavan lukija kyllä kiinnittää huomionsa otsikkoon ja saa sen myötä ensivaikutelmansa itse asiaan.

Lypsykarjatilojen tuloksen todetaan nousseen keskimäärin 51.000 euroon. Tavan lukija vertaa sitä palkansaajakotitalouksien palkkatuloihin ja toteaa saman tien, että vallan kohtuullinenhan tuo tulotaso näyttää olevan. Artikkelissa ei vaivauduta ottamaan selvää tuon tuloksen vaatimaa työtuntimäärä. Yrittäjätulo tai yrittäjäpalkka €/tunti olisi tunnuslukuna ollut käytettävissä tausta-aineistossa. Se myös kertoo huomattavasti paremmin maatalouden kannattavuuden kuin kokonaistulos. Lypsykarjatilallinen tekee töitä vähintään 8-10 tuntia seitsemänä päivänä viikossa ja useimmiten tila työllistää kaksi henkeä eli tulos on tilakohtainen eikä henkilökohtainen tulos.

Lisäksi maatalouden investoinnit ovat kasvaneet viimeisen kymmenen vuoden aikana merkittävästi. Varsinkin koneinvestointien poistovaatimukset ovat korkeat. Tästä johtuen lypsykarjatilojen lainojen lyhennysvaatimukset ovat nousseet merkittävän korkeiksi. Kun todetaan, että lypsykarjatilojen tulos oli vuonna 2014 keskimäärin 51.000 euroa vuodessa jätetään mainitsematta, että usein se on kahden ihmisen korkealla vuotuisella työmäärällään saama vuositulos ja josta saattaa helpostikin ohjautua investointilainojen lyhennyksiin vähintään puolet.

Sinällään hyvä, että lypsykarjatilojen tulos on noussut. Merkitseehän se sitä, että tiloilla on kykyä suoriutua lainojensa lyhennysvelvoitteista.

Mikä tämänlaatuisen uutisoinnin tarkoitus on Kauppalehden kaltaisessa asiamediassa???

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat