Mielipiteitä Suomesta Keskustelua elämän eri alueista

Anarkian kautta uuteen maailmanjärjestykseen?

Eivätkö päättäjät näe, mihin he ovat ajamassa Suomea ja EU:ta? Eivätkö kansalaiset käsitä tilanteen vakavuutta? Mitä pitää vielä tapahtua, että havahdutaan huomaamaan ja puuttumaan rajusti käynnissä olevan kehityksen suuntaan. Toki on niin, että kauemmaksi on helpompi nähdä kuin lähelle. Kohta ainoaksi mahdollisuudeksi jää anarkia, jotta muutos parempaan on mahdollista.

Merkit ilmassa ovat selkeästi nähtävissä. Englanti on vakavasti pohtimassa eroa Euroopan liittovaltiosta eli nykyisestä EU:sta. Saksassa kansalaisten mitta alkaa täyttymään maahanmuuttotulvaa kohtaan ja jopa jollain tasolla on alettu puhumaan eräänlaisten kokoamisleirien perustamisesta pakolaisille. Ruotsin kantokyky on äärimmillään pakolaiskriisin keskellä ja isommista kaupungeista löytyy jo alueita, jonne poliisipartiot eivät enää suostu menemään. Suomessa maahanmuuttovirasto jakaa totuudenvastaista tietoa kansalaisille turvapaikanhakijoiden saamista käännytyspäätöksistä esim. somaleiden kohdalla ja maana Suomella ei ole mitään keinoja pakolla palauttaa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita liki 20.000 viimeisen vuoden aikana maastamme turvapaikkaa hakenutta turvapaikanhakijaa jäävät ghettoutumaan mm. pääkaupunkiseudun asuntolähiöihin.

Ja tämän suuntainen kehitys sen kun jatkuu ja maamme taloustilanne jatkaa vapaata pudotusta BKT:n supistuessa jo 8. vuotena peräkkäin! Äly hoi...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän RistoNikander kuva
Risto Nikander

Kyllä kansa tämän tietää. 5% ei hyväksynyt presidentin puhetta.

95 % on mielestäni kansa riittävän suurella enemmistöllä.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Tästä hirvittävästä huolestumisesta voisi ehkä päätellä, että suuri määrä tavallisia ihmisiä – tai edes joku, jonka joku tuntee – kärsisi aivan tavattomasti joko maahanmuutosta tai eurosta valuuttana.

Minä tunnen poikkeuksellisen paljon ihmisiä, kun olen elänyt yli 60 vuotta, joista suuren osan kohtalaisessa julkisuudessakin. En tunne ketään, joka olisi kärsinyt millään tavalla sen kummemmin maahanmuutosta kuin eurostakaan. Täsmennän, että olen työtön ja tunnen paljon työttömiä, mutta en ketään, jonka työttömyydellä olisi mitään tekemistä kummankaan asian kanssa. En ketään.

Kun pelkoja tarpeeksi lietsotaan, ne kyllä löytävät kohteensa. Tai keksivät.

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

Minä tunnen useita henkilöitä, jotka ovat työttöminä nimenomaan tämän talouskriisin takia. Kyseessä ei ole mikään tavallinen lama vaan monin tavoin monikerroksisempi kuvio. Tässä on lisäksi kyse paljon laajemmasta kokonaisuudesta kuin mitä pelkkä työttömyys on.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Suomi on elänyt pitkää suhdannetaantuman aikakautta, mutta yhtä syvään ja kriittiseen lamaan ei ole pudottu kuin 90-luvun tai 30-luvun alussa. Työttömyysluvut ovat puolta pienempiä ja kotimainen kulutuskysyntä on melko hyvällä tasolla.

Mitä sinulle on tapahtunut, kun edellisesä blogissasi pelkäsit NATO:a ja amerikkalaisia, nyt EU:ta? En ole aiemmin pystynyt kategorisoimaan sinua moiseen väyrystelyyn.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Perustat mielipiteesi henkilökohtaiseen kokemukseesi asioista?

Voin todeta aivan saman. Enpä voi sanoa, että tietäisin oikeastaan ketään, joka olisi kärsinyt millään tavalla mistään tästä. Itselläkin senkun palkka juoksee - on juossut lähes katkotta armeijan jälkeen.

Minä sen kun lihon. Miten maailmassa muka on nälänhätää? Huhupuhetta, sanon minä.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

No hehheh. Toki noista 30-luvun merkeistä olen viime vuosina varoitellut minäkin ja samoin jokseenkin jokainen tämänkin ketjun jäsen. Kuhasen tämänkertainen alustus on kuitenkin hätäisesti koottu rykelmä toisiinsa liittymättömiä asioita. Siihen voi innostuneesti tarttua, kunhan nyt on paha olo jostain.

Mitä esimerkiksi Nikander tarkoittaa tuolla saman- tai erimielisyydellä presidentin kanssa? Niinistö on huolissaan nimenomaan siitä, että maahanmuuttolukuja käytetään keppihevosena demokratian ja muiden länsimaisten arvojen hylkäämiseen.

Minä en pidä järjellisenä syyttää esimerkiksi Weimarin tasavallan hallituksia siitä, että nämä päättäjät olisivat "ajaneet" Saksan natsismiin.

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen Vastaus kommenttiin #7

Ei minulla ole paha olo jostakin. Olen vaan erittäin huolestunut tilanteesta. Toisistaan sinällään erilliset tapahtumat näyttävät vielä tässä vaiheessa rykelmältä, mutta loppujen lopuksi kehittävät asioita samaan suuntaan aivan kaaosteorian oppien mukaisesti.

Myös minäkään en ymmärtänyt, mitä tuolla viittauksella %-lukuineen presidentin puheeseen ajettiin takaa.

Koko kirjoitukseni perustuu siihen, että viime syksynä kaverini kanssa pohdittiin maailman ja Suomen kehityskulkua erilaisin vaihtoehtoisin kehityskuvavaihtoehdoin. Synkin vaihtoehto eri asioiden jatkokehitykselle tuntui meistä aina järjestään täysin utopistiselta ja sai meidät toteamaan naureskellen, että tuota ei enää korjaa mikään muu kuin puhdas anarkia. Syksyn jälkeiset tapahtumat ovat sittemmin noudattaneet lähinnä sitä meidän utopistisinta vaihtoehtoa, jonka johdosta tänään totesimme tavatessamme, että tässä ollaan menossa kohti anarkiaa.

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

Heh! Juha olen aina arvostanut näkemyksiäsi eri foorumeilla. En minä pelkää NATO:a tai amerikkalaisia. Varsinkaan kun elämäni tärkein henkilö on syntyjään puhdasverinen amerikkalainen. Minulla on vaan yksinkertaisesti paha tunne, että nyt ollaan kulkemassa kohti synkkiä vesiä. 90-luvun lama Suomessa oli suurelta osin kotikutoinen mitä nyt Neuvostoliiton romahdus vauhditti hieman sitä. Suomen selviytymistä siitä auttoi hyvin paljon Nokia-ilmiö. Mieluummin vertaisin tilannetta 1930-luvun alkuun. Tässä on samalla tapaa kyse maailmanlaajuisista ilmiöistä ja kehityskuluista kuten silloin. Tarkastelukulma asioihin päättäjillä on yhtä suppea kuten silloinkin. Historialla on tapana toistaa itseään. Toivon olevani väärässä.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Joiltakin osin historia toistaa itseään, joiltakin ei. Historian takana ei ole mitään syvempää kohtaloa.

"Kohta ainoaksi mahdollisuudeksi jää anarkia, jotta muutos parempaan on mahdollista." Vuodet 1933–45 ja sata miljoonaa uhria eivät enää ole monen omassa muistissa. Onhan siinä vaaransa, mutta toivottavasti tämän ketjun spekulantit eivät rupea aktiivisesti asettumaan kuvitellun vääjäämättömyyden palvelukseen.

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

Luuletko sinä J-P minusta moista?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #10

En luule. "Tämän ketjun" spekulantit oli ehkä muutenkin vähän kapeasti määritelty, kun mielessäni olivat laajemmin "tämän alustan" spekulantit.

Seppo Hildén

Blogisti on huolissaan oikeassa.

Eurooppa on yllätetty Afrikasta ja Lähi- idästä tulleella muslimisiirtolaisuudella. Tulijat ovat pääosin nuoria miehiä joiden näkemys länsimaisesta tasa-arvosta on hyvin kaukana meidän omaksumastamme.

Tästä ei ole seurauksena ollut kun ratkaisemattomia kulttuurillisia törmäyksiä. Niin rikosoikeudellisia kun päivittäiselämänkin suhteen.

Islam ja kristilliset länsimaiset arvot kun ovat vaan niin vastakkaisia.

Lopulta jossain vaiheessa täytyy katsoa kummat arvot taipuu. Vielä on mahdollista että länsimaiset arvot voittavat. Mutta se vaatii päättäväisiä toimia ja siirtolaisuuden rankkaa rajoittamista.

Näin se yksinkertaistaen menee.

Ps.Norja on Pohjoismaista ainoastaan hereillä asian suhteen aikomalla irtautua Geneven pakolaissopimuksesta. Siellä tajuttiin ettei viiden miljoonan ihmisen kansakunta voi ottaa koko Afrikkaa elätettäväkseen.

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

Ei kyse ole pelkästään missään nimessä pakolaisuudesta tai siirtolaisuudesta. Kautta aikojen ihmiset ovat vaeltaneet joko etsien turvaa tai onneaan jostain muualta kuin sieltä, mihin ovat syntyneet. Näin myös suomalaiset ovat vuosisatojen saatossa toimineet. Minä en ainakaan lähde syyllistämään pakolaisia ja siirtolaisia, jotka ovat nyt liikkeellä. Vaan sitä, joka saa nämä ihmiset liikkeelle.

Pakolaiskriisi ajoittuu ajankohtaan, jolloin sekavaksi ja mammuttimaiseksi rakennelmaksi rakennettu EU on niin perusteiltaan kuin taloudeltaan enemmän kuin heikossa tilassa. Maailman suurvaltapolitiikka on ajettu uuteen kylmän sodan aikakauteen. Läntisen maailman demokrafinen rakenne on johtamassa kestämättömään tilanteeseen. Vuosikymmeniä Lähi-Idässä jatkunut vihan kierre sotineen ja tappamisen perinteineen on johtamassa tappamisen eskaloitumiseen tähän astisen taistelualueen ulkopuolelle. Oivan kasvupohjan kaikelle tälle antaa nykyajan supertehokas digitaalinen maailma.

Kyseessä on paljon monimutkaisempi ja vaikeammin ratkaistavissa oleva ongelma kuin pelkästään maahanmuutto, pakolaisuus tai siirtolaisuus.

Seppo Hildén

" Vuosikymmeniä Lähi-Idässä jatkunut vihan kierre sotineen ja tappamisen perinteineen on johtamassa tappamisen eskaloitumiseen tähän astisen taistelualueen ulkopuolelle,"

" Minä en ainakaan lähde syyllistämään pakolaisia ja siirtolaisia, jotka ovat nyt liikkeellä. Vaan sitä, joka saa nämä ihmiset liikkeelle."

Ensinnäkään Lähi-idän sodat eivät ole saaneet siirtolaisia liikkeelle, sillä pääosa siirtolaisista tulee Suomeenkin muualta kun sota-alueilta.

Kyllähän se pääsyy siirtolaisuuteen on jokaiseen kolkkaan levinnyt reaaliaikainen ineternettiin pääsy halpojen älypuhelinten kautta ja Euroopan löperö maahanmuuttopolitiikka. Puhelimen näytöltä verrataan eri maiden houkuttelaisuuksia kuten ruokatarjouksia lehdistä.

Ja sitten ei kun menoksi.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Norjalla on kyllä hölmöin hallitus 70 vuoteen, mutta ei se "aio" irtautua Geneven sopimuksesta. Se varautuu siihen, että näin on pakko tehdä, jos Ruotsi romahtaa. Ruotsi ei romahda.

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

Mihin perustat tuon tietosi, ettei Ruotsi romahda?

Toimituksen poiminnat