Mielipiteitä Suomesta Keskustelua elämän eri alueista

Venäjältä kutsu yhteisiin sotaharjoituksiin

Suomi kuului edellisen kylmän sodan aikana puolueettomien maiden ryhmään mm. Irlannin, Itävallan ja Sveitsin kanssa. Kylmän sodan päätyttyä tätä maamme turvallisuuspolitiikan peruslinjaa on jatkettu ns. liittouttumattomuuspolitiikalla pysyttäytymällä sotilasliittojen ulkopuolella. Tämä tahtotila on ollut keskeinen osa muutaman vuoden välein eduskunnassa vahvistettavaa Turvallisuus- ja puolustuspoliittista selontekoa. Maamme ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa johdetaan presidentin ja hallituksen toimesta Ulko- ja turvallisuuspoliittisessa ministerivaliokunnassa.

Ohessa lainauksia viimeisimmästä ja voimassaolevasta v. 2012 eduskunnan vahvistamasta Turvallisuus- ja puolustuspoliittisesta selonteosta:

 

"Suomi on sotilasliittoon kuulumaton maa, joka harjoittaa yhteistyötä Pohjois-Atlantin liiton kanssa sekä ylläpitää mahdollisuutta hakea Nato-jäsenyyttä. Suomi ei nykyisen hallituksen aikana valmistele Nato-jäsenyyden hakemista.
 

Suomi kehittää suhteitaan Venäjään tiiviin poliittisen tason, viranomaisten, talouselämän ja kansalaistason vuorovaikutuksen sekä yhteistyön kautta ja pyrkii edistämään Venäjän osallistumista alueelliseen yhteistyöhön sen lähialueilla.

Suomen tavoitteena on Venäjän vahva sitoutuminen kansainväliseen yhteistyöhön ja monenkeskisiin sopimusjärjestelyihin sekä globaaliin vastuunkantoon.

Suomi osallistuu aktiivisesti EU:n ja Venäjän välisten suhteiden laajapohjaiseen kehittämiseen. EU:n ja Venäjän yhteistyötä tulisi kehittää myös ulko- ja turvallisuuspoliittisissa kysymyksissä.

Suomi osallistuu aktiivisesti Naton kumppanuuspolitiikan kehittämiseen. Suomi kannattaa yhteistyön kehittämistä joustavissa kokoonpanoissa, jotka määräytyvät aihekohtaisesti. Kriisinhallinta ja suorituskyky-yhteistyö ovat Suomen Nato-kumppanuuden ytimessä. Suomi osallistuu jatkossakin harkintansa mukaan Nato-johtoisiin kriisinhallintaoperaatioihin. Suomi pitää tärkeänä, että aktiivisesti kriisinhallintayhteistyöhön osallistuneet edistyneet kumppanit pääsisivät mukaan uusien operaatioiden suunnitteluun ja valmisteluun."


Onko jotain muuttunut maamme turvallisuus- ja puolustuspolitiikassa? Jotain sellaista, josta ei ole kerrottu kansalaisille ja äänestäjille. Vai onko Suomessa käynnissä vallankaappaus NATO-jäsenyyttä kannattavien tahojen toimesta. Vai onko kyseessä NATO-jäsenyyttä puoltavasta lobbauksesta vastaavasti kuin tapahtui v. 1994 EU-jäsenyyttä koskien? Mistä oikein on kyse viimeaikaisessa sotapoliittisessa sähläyksessä, joka näyttäytyy ulospäin puolustusministeri Jussi Niinistön harjoittamana tipottain tiedottamisena?

Viime aikojen tapahtumat ovat ainakin räikeästi ristiriidassa em. selonteon tekstin kanssa. Toivottavasti Moskova esittäisi vastaavanlaisen aloitteen Suomelle yhteisistä Suomessa harjoitettavista sotaharjoituksista, jotta nämä pelikortit hieman paremmin paljastuisivat meille rivikansalaisille! Tämä historiallisestikin arvioiden Suomen harjoittama ala-arvoinen turvallisuuspoliittinen sählinki alkaa jo horjuuttamaan luottamustani myös presidentti Niinistöäkin kohtaan!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän kuolimonpaimensaaresta kuva
Arto Bäcklund

Kiitos erinomaisesta avauksesta!

Itseänikin linjauksen muutos askarruttaa, sekä presidentin rooli.

Mikäli hänelle on marraskuussa Utvassa "jätetty" oleellista kertomatta, voimme olettaa presidentin tulevan asiasta julkisuuteen.

Muussa tapauksessa, myös minun, luottamus presidenttiin horjuu, sillä kerta toisensa jälkeen, hän on korostanut jännityksen lieventämisen tärkeyttä. Mikäli toimilla on ylipäällikön siunaus, on hän osaltaa lisäämässä jännitystä Pohjolassa.

Läpinäkyyydestä ja päätöksenteon kansanvaltaisuudesta harjoituskutsuasiassa jokainen voi olla mitä mieltä tahansa

Käyttäjän ReijoMatilainen kuva
Reijo Matilainen

v.2012 kun kenraali Makarov oli suomenvierailulla ja piti puheen jossa totesi Venäjän näkökulmana Suomen olevan lähentymässä Natoon lisääntyneiden yhteisharjoitusten vuoksi, ja asian muodostavan huolta Venäjällä, Oli tasavallan presidentti Niinistö silmin nähden närkästynyt moisista lausunnoista, ja kurmuutti kyseistä kenraalia. Kaikki varmaan muistaa tämän "Kenraali on sitten pitänyt puheen..."-heiton hänen tavatessaan Makarovin Tamminiemessä. Muistaakseni Erkki Tuomiojakin totesi Makarovin elävän kylmän sodan ajassa menneisyydessä lausuntoineen.

Niinistö on menossa pääsiäisen tienoilla tapaamaan Putinia ja saa varmaan päivityksen, että onko naapurin huoli lisääntynyt vaiko lientynyt.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Uskoakseni kaikki Suomen rauhantahtoiset voimat ja yhteisöllisyystoverit haluamme totisesti suoranaisten sotilaallisten vastakkainasettelujen tuomien lisäuhkien ohella välttyä myös Kreikan näkemältä pakolaistulvalta itärajamme yli! Siksipä meidän tuleekin päättävästi tuomita lännettäjä-natottaja-oikeistokapitalistiagitaattorien Venäjän-vastaiset neulanpisto- ja vihatoimet Natso-selvityksineen ja pienten vihreiden barettien hyökkäysharjoituksineen sekä esittää tilalle rakentavia kahdenkeskisiä rinnakkainelo-olosuhteita tukevia ja kv. rauhantyötä edistäviä aloitteita.

Juuri nyt on parasta synnyinmaamme jo viimein myös alkaa hakeutua turvaa tuovaan ja rauhaa laajemmallekin levittävään sotilasliittoon. Suomen viimeaikaisen liittoutumisjahkailun tässä vaiheessa näyttäisi tosiaan olevan korkea aika tuoda reilusti esille mitä ilmeisin mutta pitkälti vaiettu varteenotettava, ja ennen kaikkea vielä todennäköisesti avoin optio. Venäjä-johtoiseen puolustusliittoratkaisuun hakeutumista ei jostain syystä ole vielä käsitelty julkisessa keskustelussamme yhtä kattavasti ja avoimesti kuin nyt jo takaperoiseksi koettua, lähtökohtaisesti huonosti jäsentyvänä näyttäytyvää ja kaukaisen teoreettisesti argumentoituvaa natopohdintaa.

- Alkakoon tulokseen johtava itäliittoutumiskeskustelu nopeutetussa järjestyksessä nyt, ks. http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/198745-l...

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Ei Venäjän tarvii harjoitella tällä suunnalla. Minun elinaikana on ollut useita oikeita koitoksia Suomen maastossa. Meikäläisetkin ovat saaneet tutustua ihan livenä Itä-Karjalan maastoihin. Ihan viime aikoina venäläiset ovat harjoitelleet Viipurin tienoilla hyökkäystä Suomeen. (Huom. Venäjän armeija aina hyökkää!)

Lisäksi Ilomantsin takana on yksi taisteluvalmiudessa oleva prikaati. Miehet nukkuvat saappaat jalassa sekä autot ja tankit ovat koko ajan käynnissä. Niitä prikaateja on useita Jos Suomi erehtyy hyökkäämään niin se ei pääse edes rajan yli kun jo tulee murskaava vastaisku.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Viimeisimmästä ja voimassaolevasta v. 2012 eduskunnan vahvistamasta Turvallisuus- ja puolustuspoliittista selonteosta on tosiaan jotakin muuttunut: Venäjä kaappasi sen jälkeen itselleen laittomasti Krimin niemimaan Ukrainalta alkuvuodesta 2014 ja ryhtyi osapuoleksi Itä-Ukrainassa käytävään sisällissotaan, jota nykyään nimitetään jäätyneeksi konfliktiksi. Siitä eteenpäin Venäjä on jatkanut erittäin aggressiivista voimapolitiikkaa lukuisin eri tavoin, tällä hetkellä se sotii Syyriassa piittaamatta siviiliuhreista varmistaakseen siellä omat etunsa.

Kas kummaa, kuinka tämä kaikki pääsikään tapahtumaan ihan Jukan huomaamatta...

Totuuden nimissä, kyllä tästä sentään ON kerrottu kansalaisille ja äänestäjille, mutta jos on oikein valikoiva vastaanottamansa tiedon suhteen, voi leikkiä tietämätöntä.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

On venäjäystävien märkä toiveuni, että itänaapurimme kutsuisi itsensä tänne sotaharjoituksiin. Käsittääkseni Suomi treenaa länsimaiden kanssa, jotta venäjäystävien toiveuni ei toteutuisi.

Tekstistä päätellen Kuhanen kuuluu samaan porukkaan ns. Tiutisen valonnäyttäjien kanssa. Täällä Kotkassa on vanha mutta tunnettu juttu siitä, että sodan aikana pimeässä Kotkansaarta etsivät itäpommittajat saivat isänmaallisilta suomalaisilta apuja, kun nämä näyttivät pommittajille viereisestä Tiutisen saaresta valoilla, missä suunnassa Kotkansaari sijaitsee.

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

Majuri ymmärsi joko tahallaan tai tahtomattaan väärin ajatukseni. Minulla ei ole USA:ssa asuneena ja USA:n ystävänä mitään jenkkejä vastaa. Maamme johdon typeryyttä minä vaan en ymmärrä.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Voi olla Jukka että ironian tajuni on ollut vähän kateissa viime aikoina.

Pidin vuoden taukoa US-jutuista enkä vielä osaa tsekata, ketkä heittävät läppää. Kun kylmiltään tulee lukemaan, luen tekstit niin kuin ne on kirjoitettu. Leokin taisi saada osansa joku päivä. Tosin Suomi ei kyllä ole sotilaallisesti liittoutumaton maa. Kirjoittelin tästä äsken Kankaanniemen blogiin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tarkoitus pyhittää keinot ja siksi olenkin hiukaan yllättynyt blogistin lähestymistavasta asiaan. On aivan mahdollista, että tällaista yhteisharjoitusta näin laajamittaisesti ei olisi pystytty loihtimaan ainakaan tässä aikataulussa, jos se olisi mennyt parlamentaariseen käsittelyyn.

Meidän on syytä luottaa puolustusvoimien ylimmän johdon harkintakykyyyn ja isänmaallisuuteen. Nyt Suomi pystyy osoittamaan koko maailmalle sen reviirin, johon se kuuluu.

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

Rauha on aina rakennettu asein ja ylläpidetty hyvälaatuisella ulko- ja turvallisuuspolitiikalla. Minulla ainakin on ollut toisenlainen käsitys siitä, mitä presidentti Niinistö tarkoitti mm. uudenvuoden puheessaan tarpeella lisätä Itämeren alueella luottamusta lisääviä toimia.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Etkö kuitenkin ole ollut NATO-jäsenyyyden kannattaja?

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen Vastaus kommenttiin #12

Juha, olen aina ollut länsimielinen, mutta en NATO-kannattaja. Se on kallis tapa ratkaista maamme puolustuskyky niin taloudellisesti kuin henkisesti. NATO-jäsenyydellä korkeintaan paikataan suomalaisten heikkoa itsetuntoa. Luotan tässä asiassa huomattavasti mm. sellaisten kenraalien kuin Airo ja Ehnrooth viitoittamaan tiehen, jossa maamme puolustus nojaa yleiseen asevelvollisuuteen ja tapahtuu suomalaisten itsensä toimesta.

NATO-johtoiset palkka-armeijat ovat tapelleet vuosikausia liki paimentolaisheimotasolla olevia epämääräisesti muodostuneita joukkoja vastaan Lähi-Idässä suurvalta-armeijan välinein ja menetelmin kuitenkaan saamatta lyötyä näitä vieläkään täysin. Syynä siihen on ollut juuri se, että näillä joukoilla on ollut riittävän voimakas motiivi puolustaa reviiriään.

Seppo Hildén

"Toivottavasti Moskova esittäisi vastaavanlaisen aloitteen Suomelle yhteisistä Suomessa harjoitettavista sotaharjoituksista..."

Heh, se hyväksi koettu tapa menee niin, että kaukaisten ystävien kesken harjoitellaan paukkupanoksilla ja naapurin kanssa sitten kovilla. Hyvin on systeemi toiminut, mitä nyt naapuri ei oll ihan meidän rajan sisäpuolelle asti päässyt ammuskelemaan, vaan meidän on pitänyt tehdä kovapanosharjoitukset pääasiassa nykyisten rajojemme ulkopuolella. Mutta sehän ei ole johtunut meistä, vaan naapurin huonosta sota-aineksesta.

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

Suvereenin maan rajojen sisäpuolella ne kovapanosammunnat viimeksikin käytiin. Olisiko sen estänyt, jos Suomi olisi järjestänyt joukon sotaharjoituksia omalla maaperällään yhdessa Neuvostoliiton silloisen päävihollisen eli Saksan kanssa?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Eduskunnan vuonna 2012 vahvistamassa Turvallisuus- ja puolustuspoliittisessa selonteossa voimme lukea mielenkiintoisen yksityiskohdan : " Suomi ei nykyisen hallituksen aikana valmistele Nato-jäsenyyden hakemista."

Vuonna 2012 istui Kataisen hallitus, sitten meillä oli Stubbin hallitus ja nyt Sipilän hallitus.

Jotenkin nousee mieleen jatkosodan kriittisen loppuvaiheen ajoilta vuodelta 1944 silloisen presidentti Rytin omissa nimissään allekirjoittama sopimus Saksan ja Suomen sotilaallisen yhteistyön jatkumisesta Saksan aavistaessa Suomen pyrkivän erillisrauhaan.
Rytin erotessa tasavallan presidentin virasta muutaman viikon kuluttua suomalaiset tulkitsivat sopimuksen rauenneen.

Toisin sanoen näitä blogikirjoituksessa siteerattuja selontekoja saisi tehdä ainakin jokaisen uuden hallituksen aikana, mikäli kansalaiset haluttaisiin pitää ajantasalla maan johdon suunnitelmista maamme turvallisuuden takaamisessa.

P.S. Toisaalta useimmat suunnitelmat ja sopimukset joutavat roskakoriin tiukan paikan tullen. Esimerkkinä Suomen ja Neuvostoliiton välinen hyökkäämättömyyssopimus vuodelta 1932, jonka imperialistinen Neuvostoliitto sanoi irti juuri ennen talvisodan alkua vuonna 1939.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Onko viime aikoina ihan oikeasti tapahtunut jotakin sellaista, joka olisi "räikeässä ristiriidassa" tämän kanssa:

"Suomi osallistuu aktiivisesti Naton kumppanuuspolitiikan kehittämiseen. Suomi kannattaa yhteistyön kehittämistä joustavissa kokoonpanoissa, jotka määräytyvät aihekohtaisesti. Kriisinhallinta ja suorituskyky-yhteistyö ovat Suomen Nato-kumppanuuden ytimessä. Suomi osallistuu jatkossakin harkintansa mukaan Nato-johtoisiin kriisinhallintaoperaatioihin. Suomi pitää tärkeänä, että aktiivisesti kriisinhallintayhteistyöhön osallistuneet edistyneet kumppanit pääsisivät mukaan uusien operaatioiden suunnitteluun ja valmisteluun."

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

Nykyisen kylmän sodan aikana on palattu tilanteeseen, jossa tämän kaltainen toiminta tulkitaan kaikeksi muuta kuin luottamusta lisääväksi toimeksi. Kyseessä ei ole enää kriisinhallinta vaan sen syventäminen. Eli on tapahtunut.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Imperialistinen Venäjä on aggressiivisella ja eskaloituvalla sodankäynnillään maailmalla vienyt pohjan kyseisessä selonteossa mainituilta hienoilta tavoitteilta mitä tulee kyseisen aihepiirin suhteisiin ja niiden jalostamiseen Suomen ja Venäjän välillä.

Venäjä kun ei ainoastaan harjoittele sotaa vaan myös sotii. Sellaiseen touhuun ei pidä mennä mukaan vaikka kutsuttaisiinkin.

Harjoituskohteeksi ei ainakaan pidä suostua.

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen Vastaus kommenttiin #17

Tuossa olen samaa mieltä kanssa, että Venäjä on kaiken pahan alku näihin tapahtumiin. Suomen valitsema tie ja tapa toimia näissä oloissa vaan on totaalisen typerä.

Toimituksen poiminnat