Mielipiteitä Suomesta Keskustelua elämän eri alueista

Pakkolakien mielettömyys

Hallitus on tuomassa eduskunnan käsittelyyn esityksen työehtoja merkittävästi heikentävästä lakipaketista osana hallituksen ns. kilpailukykyloikkaa tavoitteenaan parantaa Suomen kilpailukykyä. Kyseisestä hallituksen esitystä leimaa heikko lainvalmistelu tai sitten kyseessä on vain pelkästä jääräpäisyydestä ja maalaisjärjen puutteesta.

Otetaan esimerkiksi vaikkapa lakiesitykseen sisältyvä kohta sairauspäiviä koskevan muutosesitys ja sen vaikutukset käytännön vaikutukset. Nykykäytäntöhän on se, että työntekijä voi maksimissaan olla omalla ilmoituksella maksimissaan 3 työpäivää täydellä palkalla. Tämä koskee myös oman lapsen sairastumista. Käytännössä tämä on tarkoittanut, että yhden päivän mittaiset sairauslomapoissaolot ovat varsin tavallisia työpaikoilla. Lakimuutosesitys on, että 1 sairauslomapäivä on työntekijälle palkaton sekä 2. ja 3. sairauslomapäivästä työntekijälle maksetaan 80 % palkasta, ja terveydenhoitajan tai lääkärin antama sairauslomatodistus vaaditaan aina. Mitä tämä muutos tarkoittaa käytännössä?

Lyhyet yhden päivän mittaiset sairauslomapoissaolot jäävät kokonaisuudessaan pois ja työntekijät pyrkivät tämän muutoksen myötä hakemaan suoraa päätä aina 3 päivän mittaista sairauslomaa, myös lasten sairastuessa. Samanlainen muutos toteutettiin Ruotsissa ja siellä tehty muutos johti tämän kaltaiseen kehitykseen. Tämä sairauslomatodistusten lisääntyvä hakukäytäntö kuormittaa luonnollisesti terveydenhuoltojärjestelmää aivan kohtuuttomasti. Sen voi jo kuvitella. Lisäksi tämä tulee kalliiksi yhteiskunnalle, kun resurssit on kuormitettu ja poissa muusta kiireellisemmästä hoitotarpeesta. Todistuskäytäntö ei ole rahallisestikaan mitään ilmaista yhteiskunnalle. Terveydenhoitajan antaman todistuksen aiheuttamat kustannukset yhteiskunnalle on arvioitu 120 euroksi per todistus ja vastaavan lääkärin antaman todistuksen kustannukset yhteiskunnalle on arvioitu puolestaan 360 euroksi per todistus.  Arkielämän realiteettien myötä tämäkin muutosesitys osoittautuu yhteiskunnalle kalliiksi muutokseksi ja kilpailukykyloikka muuttuu kilpailukykykyykyksi.

Miksei näitä vaikuttavuusarvioita voi tehdä lakiesityksen valmistelun aikana ennen niiden viemistä eduskunnan käsiteltäväksi? Meillä äänestäjinä on odotettavissa ainoastaan sirkushuveja eduskunnan taholta leivän sijasta näillä näkymin.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Sipilän ilmoituksen mukaan sairaskarenssi ei koskisi oman lapsen hoitoa.
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-144168601837...

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Jukka Kuhanen, anteeksi poikkeamiseni tämän blogin aiheesta, mutta haen selitystä erikoiselle ilmiölle Suomen joukkotiedotuksessa.

Eilisessä Puheenvuorossa kirjoitit illalla 28.12.2015 blogin, jossa referoitiin Verkkouutisten antamia tietoja Venäjän Iskander-ohjusharjoituksesta Leningradin alueella. Tänään koko siitä blogista ei enää näy jälkeäkään -- miksi?

Onko Uusi Suomi sensuroinut blogisi jostain syystä? Huomiota herättävästi, Hesari ei mainitse asiasta halaistua sanaakaan, ei myöskään Uuden Suomen uutissivusto. Onko jokin erityinen syy, miksi suomalaisten ei haluta lainkaan tietävän Venäjän julkistamasta harjoituksesta, josta Verkkouutiset siteeraa eversti Igor Muginovin lausuntoja Venäjän puolustusministeriön läntisen sotilasalueen tiedotteessa?

Jos tämä kysymykseni vain poistuu vähin äänin ilman selityksiä tai vastausta siihen ei ole saatavissa, tämä outo ilmiö Suomen tiedotusvälineissä on mielestäni paljon merkittävämpi kuin koko Iskander-ohjusharjoitus.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Hannu, kyllä se blogi yhä löytyy. Se vain poistui etusivulta siksi, että Jukka kirjoitti tämän blogin. Yhden kirjoittajan blogrja näkyy etusivukka ainoastaan yksi kerrallaan. Klikkaa Jukka Kuhasen nimeä, niin löydät kaikki hänen kirjoituksensa.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Kiitoksia Pekka, näinpä tosiaan on. Anteeksi syrjähtämiseni sivuraiteelle.

Toimituksen poiminnat