Mielipiteitä Suomesta Keskustelua elämän eri alueista

Halla-ahon vaalimanööveri

Kansanedustaja Jussi Halla-aho on YLE Pohjois-Karjalan uutisen mukaan tehnyt tänään eduskunnalle kirjallisen kysymyksen lieksalaisten maahanmuuttajien sosiaalituista. Kysymys kohdistuu ennen kaikkea Lieksan virkamiesten ja kuntapoliitikkojen päätöksenteon valvontaan maahanmuuttajien harkinnanvaraisten sosiaalitukien osuuteen. Kirjallisessa kysymyksessä myös leimallisesti halutaan tuoda esille se, että Lieksan kaupunki tekee maahanmuuttajilla bisnestä ja siinä samalla junaillaan kaupunginvaltuuston puheenjohtajan ammatillisen perhekodin toimintaan rahoitusta.

http://yle.fi/uutiset/halla-aho_teki_kirjallisen_kysymyksen_lieksalaisten_maahanmuuttajien_sosiaalituista/7202139


Kyseessä on täysin puhdas eurovaalien alle sijoittuva vaalikampanjointi, jossa yksittäinen kansanedustaja käyttää "nerokkaasti" eduskuntaa keppihevosena ja mainoslakanana omassa vaalikampanjassaan. Niin täysin läpinäkyvä ja kuvottava veto kansanedustaja Halla-aholta, että en viitsi lähteä ruotimaan asiaa lieksalaisena rivikansalaisena sisällön puolesta sen enempää. Kohdistan kritiikkini menettelytapaan, jota tohtoritaustainen kansanedustaja toteuttaa - ja toteuttaa vielä täysin tietoisesti.

Kirjallinen kysymyshän kohdistuu yksittäisen kunnan virkamiesten ja poliitikkojen toimintaan yhden kunnallishallinnonalan menoryhmän kohdalla. Kirjallinen kysymys on tietoisesti valittu julkisuushakuinen menettelytapa ko. tilanteessa. Luulisi eduskunnan käsittelyyn olevan huomattavasti tähdellisempiä asioita kuin yksittäisen kunnan toiminnan laillisuuskysymykset. Laillisuusvalvonnan toteuttamisesta todetaan seuraavasti:

"

Viranomaisten toiminta ja asiakirjat ovat pääsääntöisesti julkisia. Viranomaisen toiminta perustuu lakiin.

Valtioneuvoston oikeuskansleri ja eduskunnan oikeusasiamies valvovat presidenttiä, hallitusta ja tuomioistuimia. Ne valvovat myös valtion ja kuntien toiminnan lainmukaisuutta. Molemmat seuraavat perusoikeuksien ja ihmisoikeuksien toteutumista.

Eduskunta valvoo lisäksi hallituksen ja sen alaisten viranomaisten toimintaa."

Toisin sanoen ko. asiassa oikea osoite olisi ollut joko oikeuskansleri tai eduskunnan oikeusasiamies, joiden tehtäviin kuuluu mm. yksittäisen kunnan virkamiesten ja poliitikkojen toiminnan laillisuuden valvonta.

Seuraavaksi varmaan on odotettavissa virkamiesten tekemät päätökset, jotka ovat johtaneet lakupatukan nimen tai suklaapusun nimen muuttamiseen tms. yhtä merkittävä eduskunnan toimialaan liittyvän asian käsittely kirjallisen kysymyksen muodossa eduskunnassa.

Niin, ja se "nerokkuus" tässä kansanedustaja Halla-ahon menettelyssä on se, että ei mikään mainostoimisto olisi pystynyt toteuttamaan läheskään näin tehokasta markkinointimanooveriä, joka uppoaa kuin kuuma veitsi voihin populismista ja maahanmuuttokriittisyydestä voimansa saavaan äänestäjäkuntaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (33 kommenttia)

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Mielestäni Halla-ahon häsläys roskiksista kaivettujen kuittien tai kunnan näperrysten kanssa on aika käsittämätöntä juuri nyt, kun hänen pitäisi osoittaa olevansa moniosaaja, isojen liikkeiden mies joka ottaa europarlamentin haltuun. Olin juuri alkaa pitää Halla-ahoa jotenkin profiilia nostavana, mutta ei. Tuskin Lieksa on äänisaaliin suhteen niin hyvä kultakaivos. Hänen surullisenkuuluisalla Lieksanretkelläänkin yleisössä näytti olevan kourallinen paikallisia tuohtuneita ihmisiä, heistäkin puolet maahanmuuttajia.

Pliis, Halla-aho, väläytä jo osaamista, kun kuitenkin mepiksi olet lähdössä. Olisi kiva tietää, mitä hän voi siellä hyväksemme tehdä.

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

Osaamiselle olisi parempaakin käyttöä kuin tämän kaltainen halpahintainen äänten kalastelu ja näpertely.

Martti Laines

Onko aiheen substanssi - julkisten varojen jakamisen läpinäkyvyys ja tasavertaisuus - mielestäsi myös väärin?

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

Eduskunnan istuntosali ei ole tuomioistuin. Laillisuusvalvonnan kannalta ja resurssien käytön kannalta aivan väärä paikka.

Martti Laines

Koska vaikuttaa, että julkiseen maahanmuuttoteollisuuteen liittyvä salailu ja varojenkäytön epäselvyydet ovat rakenteellisia on mielestäni ihan hyvä, että se tuodaan esille myös lainsäädäntövaltaa käyttävässä eduskunnassa.

Jonne Sirén Vastaus kommenttiin #5

Nelisen vuotta sitten YLEn MOT-ohjelma sai laskettua kulujen olevan vuodessa noin 500 ME, mutta sen päälle tulisivat KELAn etuudet , päivähoidot ja maahanmuuttobyrokratiakoneiston hämärät kulut.

Tästä voisi kyllä ihan lukemien päivittämisen merkeissä keskustella vaikkapa juuri Eduskunnassa. Kun se kulujen selvittäminen oli taannoisen maahanmuuttoministerin mielestä niin vaikeaa, niin josko nyt muutama vuosi myöhemmin vaikeusaste olisi laskenut ja jokin virallinen instanssi innostuisi laskemaan niitä kokonaiskustannuksia poliitikkojen keskusteluavauksen jälkeen?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Halla-aho voisi jättää Lieksan somalit rauhaan ja alkaa sen sijaan tonkia vaikka Jukka Kuhasen bisneksiä!

Martti Laines

Ei ole somalien vika, jos seinästä tulee rahaa. Eikä HA käsittääkseni ole heitä syyttänyt - vaan muihin tuensaajiin nähden epäoikeudenmukaisten tukien myöntäjiä ja salailijoita.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Pakolaisbisnestä ei voi pysäyttää näillä näkymin. Joten Halla-aho lyö vain päätään seinään saamatta mitään aikaiseksi. Tuskin hän saa edes lisää ääniä.
Pakolaisbisnes on tullut jäädäkseen.

Käyttäjän JussiHalla-aho kuva
Jussi Halla-aho

Onko tämä keskustelu nyt tulkittava niin, että Kuhanen ja Nyqvist eivät äänestäkään minua kuukauden päästä?

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Se voi olla, koska ääneni näyttäisi kallistuvan kohti kypsää pimeyden voimien soturia.

Mutta monipuolisuus oli tässä nyt toiveena, yksinkertaisesti.

Ilkka Huotari

Näkisin, että tässä on kysymys valtion sponsoroimasta maahanmuuttobisneksestä laajemminkin (päätellen tuosta uutisesta), ja Lieksaa käytetään esimerkkinä.

Käyttäjän JussiHalla-aho kuva
Jussi Halla-aho

"Näkisin, että tässä on kysymys valtion sponsoroimasta maahanmuuttobisneksestä laajemminkin (päätellen tuosta uutisesta), ja Lieksaa käytetään esimerkkinä."

Juuri näin.

Jonne Sirén

Kotikunnassani Lieksaa käytetään tässä yhteydessä negatiivisena esimerkkinä.

Näin ollen pyritään toimimaan päinvastoin eli kieltäydytään "ylisponsoroinnista" ja otetaan kerrallaan vain sen verran humanitäärisiä maahanmuuttjaia kuin pystytään ilman isompia lieveilmiöitä ja mahdollisimman pitkälle välttäen ylimääräistä lisäresurspintia.

Tästä toimintamallista saavat kunnan kätyrit osakseen vihjailua pääkaupungin suunnalta, sillä väitetään että sovelletaan "arjalaista ajatusmaailmaa". Sehän on aivan väärin että kehtaavat ajatella kuntalaisten etua ensin, eikös juu?

Veikko Penttinen

Vääränmallinen jalka tarvitsee vääränmallisen kengän. Ei se ole Halla-ahon vika, ettei Suomessa ole paikkaa, missä väärät mallit korjattaisiin oikealla tavalla.

Toisaalta pelkästään se, että Petra Nyqvistiä ja Kuhasta asia risoo, riittää kertomaan, että Halla-aho on oikealla asialla.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Kaikki verovaroin tapahtuva toiminta tulee olla julkista, tieto työnantajan, veronmaksajan saatavilla.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

On hyvä, että joku pitää ääntä yhteisten varojen käytön järkevyydestä.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Kyllähän se on niin, että tällaiset pienet perhekotiyrittäjät tarvitsevat veroeuroja pysyäkseen pystyssä. Humaniores Oy (LY 0621 560-0) ylläpitää Perhekoti Topinkaa, joka laajensi mummon miljoonalla tilojansa ja jostain nuokin on takaisin saatava

http://yle.fi/uutiset/perhekoti_topinka_laajentaa/...

Kilpailu on myös kovaa tänä päivänä, kun näitä "varmoja" veroeuroilla kustannettuja asiakkaita halutaan saada. Perheryhmäkoti Tuikku, jota ylläpitää Lieksan kristillisen opiston kannatusyhdistys olisi mielellään myös halunnut 9 pakolaista, koska perusteena oli mm. perheryhmäkoti Tuikun tulevaisuuden turvaaminen.

http://yle.fi/.../lieksan_pakolaispaatos.../7142258...

Topinkassa käsittääkseni ei ole maahanmuuttajia asiakkaina, joten tältä osin Marjeta lienee oikeassa, mutta halukkuutta tällaiseen hän tuskin kieltää, sillä kilpailu on kovaa: http://www.josek.fi/.../Hymy-seminaari%20Marjeta%2...

Onko Lieksassa syntynyt kaksi eri leiriä, jotka kummatkin hakevat taloudellista hyötyä keinoja kaihtamatta, niin jääköön jokaisen omaan harkintaan?

Vaalimanööveri tai ei, niin kyllä läpinäkyvyyttä kaivattaisiin näiden pakolaisten/maahanmuuton ympärillä pyörivien tahojen toiminnasta. Salaamalla ja peittelemällä tehtyjä virheitä ei mielestäni paranneta ainakaan kohteeksi joutuneiden pakolaisten asemaa, puhumattakkaan vastakkain asettelusta.

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

Seppo, erinomainen kommentti sinulta. Veroeuroillahan noita ammatillisia perhekoteja käytännössä pyöritetään ja käytännössä lähes pelkästään "kantasuomalaisten" huostaanotettujen lasten parissa niissä sitä työtä tehdään. Se taas on oma juttunsa koko huostaanottobisnes ja yhteiskunnan asenne hoitaa asioita pakon edessä ja jättää ennaltaehkäisevä lastensuojelutyön resurssit selkeästi alamittaisiksi. Toisin sanoen hoidetaan oireita, muttei itse taudin aiheuttajaa.

Kritiikkini kohdistui menettelytapaan ei niinkään asiaan. Tokihan se on niin, että asian aidoksi edistämiseksi toimien eli toimittamalla ko. asiasta kantelun oikeaan osoitteeseen - oikeuskanslerille tai eduskunnan oikeusasiamiehelle - ei JHA olisi saanut itselleen vastaavaa julkisuutta.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Kun nyt otit tuon "kantasuomalaisten" huostaanottobisneksen esille veroeuroillamme, niin minun on pakko todeta, ettei näissä "bisneksissä" ole juurikaan eroa "kantasuomalaisten" tai pakolaisten huostaanottobisnesten välillä. Minun mielestäni tietyt tahot tekevät tällaista järjestelmällistä bisnestä nyt myös EI kantasuomalaisten kustannuksella, mutta yhteisillä veroeuroilla.

Vuonna 2011 Lieksasta tuli kaupungin sosiaalitoimen lausumana mm. tällainen lausunto:

"Lieksan sosiaalitoimen mukaan kaupungille aiheutui pakolaisista vuonna 2010 noin 1,5 miljoonan euron kustannukset. Kaupunki kuitenkin laskee tekevänsä pakolaisilla jopa voittoa, sillä valtio korvaa pakolaisista aiheutuvat kustannukset kolmen vuoden ajalta.
- Se netto on noin 200 000 euroa, myöntää Lieksan vt. sosiaalijohtaja Soile Syrjäläinen. Hän arvioi, että samaan tulokseen päästään kaupungissa myös kuluvana vuonna - Jos maahanmuuttajien määrä ei tästä olennaisesti muutu".

Lähteet: YLE Uutiset / Pekka Niiranen

Mistä muusta, kuin "pakolaisbisneksestä" voi olla kyse, jos sosiaalitoimi julkisesti lausuu: "Kaupunki kuitenkin laskee tekevänsä pakolaisilla jopa voittoa..." ???

Mainitsit, että kritiikkisi kohdistui Halla-ahon menettelytapaan, ei niinkään asiaan. Minun kritiikkini kohdistuu edelleen itse asiaan ja tähän omasta mielestäni vääristyneeseen maahanmuutto- ja pakolaispolitiikkaan, jota maassamme harjoitetaan ja jota pitäisi korjata!

En tietenkään ole asiantuntia "pakolaisbisneksessä", mutta ihan peruskoulun huonolla matematiikalla voisin laskeskella, ettei tuollainen bisnes, mitä Lieksan sosiaalitoimi on harjoittamassa ole enää 2014 kannattavaa. Ai miksi? Noh, jos pakolaisista aiheutuu kaupungille 1,5 miljoonan kustannus vuodessa ja voittoa syntyy kolmen vuoden ajan 200 000€/vuosi valtion maksamista korvauksista, niin mites sitten, kun nuo valtion korvaukset lakkaa? Lyhyen matematiikankin opeilla riittää alta 1/2 vuotta, kun tuo 600 000€ voitto on kulunut pakolaisten kustannusten peittämiseen "jos maahanmuuttajien määrä ei tästä olennaisesti muutu", kuten Syrjäläinen totesi.

"Toisin sanoen hoidetaan oireita, muttei itse taudin aiheuttajaa". Jukka, tämä oli erinomainen kommentti sinulta!

Martti Laines Vastaus kommenttiin #25

" riittää alta 1/2 vuotta, kun tuo 600 000€ voitto on kulunut pakolaisten kustannusten peittämiseen "jos maahanmuuttajien määrä ei tästä olennaisesti muutu", kuten Syrjäläinen totesi. "

Kun säkin pohja häämöttää on aika hankkia lisää pakolaisia, tällä kertaa hieman enemmän, jotta 'tuotto' kattaa myös jo tulleiden pakolaisten kustannukset. Klassinen pyramiditalous.

Jukka Mäkinen Vastaus kommenttiin #25

Kun kotoutusobjekti ylittää "parasta ennen" päivämääränsä kolmen vuoden rahastuskatalyyttinä olemisen jälkeen, se päästetään vapaalle ja annetan valua Helsinkiin jossa on iso sossu minne vielä mahtuu.
Sitten hankitaan vaan uusia tuoreempia objekteja tilalle, ja bisnes pyörii kuten ennenkin. Samalla saadaan työllistettyä kaikki muuten työllistämättömät siskot ja veljet sekä kunnon siivu läskiä omaan jemmaan.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Suomea pidetään ja puolustetaan erittäin vähän korruptoituneena maana. Nyt tässä hieman askarruttaa se, pitääkö blogin tekijä jostain syystä tuon (korruptiosta vapaan) periaatteen kanssa ristiriidassa olevaa toimintaa (siis korruptiota) suotavana omassa kotikaupungissaan?
Se olisi perin epätyypillistä Suomessa.

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

Jos tuolla korruptio-viittauksellasi tarkoitat Halla-ahon moneen kertaan jo aiemminkin väittämään valtuustonpuheenjohtaja Ari Marjetan omistaman ammatillisen perhekodin saamaan taloudelliseen hyötyyn maahanmuuttajien vastaanottamisesta, niin olet kommenttisi suhteen pahemmin kuin metsässä. Perhekoti Topinkassa ei ole maahanmuuttajanuoria asiakkaina lainkaan. Kyseessä on Junes Lokan & M11 -poppoon operoima urbaanilegenda, joka perustuu silkkaan valheeseen. Kansanedustajana voisi ensiksi tarkistaa hieman väitteidensä todenperäisyyttä ennen kuin lähtee syöttämään moista puppua.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

En jossitellut mitään, vaan käytin sanaa korruptio sanan laajassa merkityksessä.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Korruptio
http://fi.wikipedia.org/wiki/Korruptio_Suomessa
http://yle.fi/uutiset/korruptio_maksaa_eulle_120_m...

Vastustan korruptiota ja vallan väärinkäyttöä, mutta minulle jäi epäselväksi blogistin oma kanta tässä suhteessa.
Julkisuushakuisuus taas taitaa olla vain muuan keino saada sanoma läpi silloin, kun se muutoin ei näy onnistuvan. Sitä harjoitetaan laajalti: Kataisen "ilmoitus", Vapaavuoren "imoitus", Urpilaisen "ilmoitus", Greenpeacen "tempaus", Aniamalian "videot", Tämä "blogi", EU:n "tilastointi", komission "tiedotus" jne.
Kreikan swap:n osalta rakaisu oli "salaaminen"? Onko nyt Lieksalla jotain salattavaa?

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen Vastaus kommenttiin #23

Miten korruptio liittyy tähän tapaukseen? Halla-ahon esittämän perättömän väitteen kauttako? Korruptiota en hyväksy.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #24

Viittaan kommenttiin #25 (Seppo Lavikainen):
Olen niin ahdasmielinen, että luen korruptioksi senkin, että kunta tekee tai yrittää tehdä harkitusti ns. voittoa sossumanöövereillä eli kuppaa muiden veronmaksajien euroja käyttäen hyväksi esim. pakolaispolitiikkaa. Tämän sortin korruptio (mm. avustuspetokset) on oman tutkimuksenikin mukaan varsin yleistä.

Voihan sitä siististi sanoa "aluepolitiikaksikin", mutta YLE-ohjelmassa esiin tuotu lausunto on raskauttava tässä suhteessa.

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

http://www.kymensanomat.fi/Online/2014/04/23/Kotka...

Humanitaarinen rikastuminen, maahanmuuttajat tuovat kuntaan valtion ja EU rahoja jotka ohjataan valikoivasti humaanisuuden puolesta liputtavien taskuun.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Tohtori ja valtiotieteen ylioppilas Eurotentissä eilen A-studiossa. Mosse Runkvisti interrailaamaan passin ja hammasharjan kanssa. Voisi pyytää muumio Donnerin mukaansa röhisemään viinisammion äärelle kaiketi.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Veikko Mäkitalon arvostus seniorikansalaisia ja heidän elämänkokemustaan kohtaan häikäisee.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Niin, meissä eläkeläisissä piilee valtava voimavara. Minä ainakin pelkäsin interraileilla rajatarkastuksia kuin ruttoa - ja hyvästä syystä.

Antti Jokinen

Melko hölmön kuvan jätti itsestään Halla-Ahon rinnalla se B. Monssoni. Oikein hymyilyttää vieläkin.

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

Tuoreen YLE:n uutisen mukaan Halla-aho on joutunut myöntämään esittäneensä perättömiä väitteitä kirjallisessa kysymyksessään. Ko. uutisessa kysytään, miten kansanedustaja voi levittää huhuja. Näköjään voi, kun kyseessä on vaalityöhön liittyvä manööveri ja väite palvelee omaa poliittista agendaa. Populismia puhtaimmillaan.

Toimituksen poiminnat