Mielipiteitä Suomesta Keskustelua elämän eri alueista

Tulevaisuuden historiaa kehittymässä

Keskellä tässä ajassa tapahtuvia historiallisia käänteitä on usein vaikea nähdä ajassa olevien merkkien suuruusluokkaa ja merkitystä. Jälkikäteen historiankirjoitus sitten aikanaan antaa asioille merkityksen. Mielestäni olemme tällä hetkellä kulkemassa kohti erästä 2. maailmansodan jälkeisten vuosikymmenten suurinta historiallista tapahtumasarjaa sitten 1980-luvun lopun tapaan. Toisen maailmansodan jälkeisten vuosikymmenten aikaisen kylmän sodan ja polittisten blokkien varaan rakentunut asetelma ja valtapiirit ovat murroksessa. Tämä liittyy myös paljon itä-länsi -vastakkainasetteluun, Venäjään, EU:iin ja USA:aan. Ajassa - myös täältä Suomen näkökulmasta katsottuna on useita indikaattoreita, jotka viittaavat tähän. Seuraavassa joitakin näistä merkeistä, mitkä oireilevat jostakin tai toimivat jopa katalysaattoreina asioiden kehitykseen.

1. Venäjän talouden kehitys on käännekohdassa kohti selkeästi heikompaa kehitystä. Maan BKT on laskenut 2 %:n tasoon, maassa tapahtuvat investoinnit ovat kääntyneet voimakkaaseen laskuun sekä maan ulkomaanvienti on suurissa vaikeuksissa energia- ja raaka-ainepainotteisen viennin ollessa vaikeuksissa yleismaailmallisen laman myötä. Lisäksi venäläiset itse sanovat, että nyt on tullut Sotshin olympialaisten maksun aika. Tämä jälkimmäinen tarkoittaa käytännössä sitä, että yhteiskunnan perusinfran sijoittamisen sijasta rahat ovat kiinni Sotshissa. Talouden alamäki tarkoittaa myös sitä, että työttömyys ja sosiaaliset ongelmat lisääntyvät entisestään Venäjällä.

2. Vähäpätöisenä merkkinä edellisestä kertoo mm. se, että Suomen tuoreista matkailutilastoista on jo nähtävissä venäläisten majoitusvuorokausien kasvun pysähtyneen ja paikoitellen kääntyneen jo laskuun.

3. Rupla on devalvoitunut viime kesästä jo 8 % ja kaikki viittaa siihen, että devalvoitumiskehitys vaan jatkuu entisestään. Tämä nostaa ulkomaisten tuotteiden kuluttajahintoja Venäjällä, vähentää intoa ulkomaan matkailuun sekä hidastaa entisestään ulkomaisten investointien saamista Venäjälle. Tuontitavaroiden merkitys Venäjän markkinoilla on erittäin suuri varsinkin kuluttajamarkkinoilla.

4. Heikkenevä taloustilanne Venäjällä lisää levottomuuksia, mikä on jo näkynyt selkeästi viime viikkojen Venäjä-uutisoinnissa. Tämä kehitys on myös johtanut siihen, että presidentti Putinin kannatus on ennätyksellisen alhaalla.

5. Ukrainan kehitys niin taloudellisesti kuin poliittisesti on erittäin ongelmallinen. Se antaa myös tilaisuuden kohentaa em. Venäjän sisäisten ongelmien suuntaa parempaan suuntaan ja kääntää tilanteen presidentti Putinin kannalta suotuisammaksi. Lähihistoriasta ei tarvitse mennä sen kaummaksi kuin reilun 10 vuoden taakse ja USA:an ja muistellla, mitä presidentti George W. Bush teki. Vanha totuus on, että sota yhdistää kansan sekä sotilaallisen suurvallan ja aseteollisen jätin teollisuustuotanto kääntyy sodan myötä kasvuun.

6. EU on kaiken tuon edellä Venäjän kehitystä kuvaamani jatkumon rinnalla taloudellisesti ja toiminnallisesti heikompi kuin koskaan. Poliittisena organisaationa EU on siipirikko ja toukokuun vaalien tulos tulee osoittamaan viimeistään tuon todeksi. EU:n sisäinen taloudellinen kestokyky on sen verran heikko, että EU:n ulkopuolelle suunnattava merkittävän suuri taloudellinen apu kärjistää vaan entisestään unionin sisäistä vastakkainasettelua.

7. USA maailman velkaisimpana valtiona ja kansakuntana on reilun 10 vuoden sotapolitiikan myötä ajanut itsensä sellaiselle kurssille, että se on matkalla kohti Monroen oppien puuttumattomuuspolitiikkaa. USA on vetäytymässä Euroopasta.

Mitä tästä vielä puuttuu? Ensimmäisenä mieleeni tulevat tämän ajan versio Mainilan laukauksista tai Ukrainan puolelta Venäjälle esitetty avunpyyntö. Mutta, nyt tämä lipsahti jo skenaarion puolelle. Toivottavasti olen tämän pessimismini suhteen väärässä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Hyvä kirjoitus, Jukka. Siihen kun vielä lisää viime syksyn uskomattoman budjettiesityksen (jonka Duuman kumileima tietysti hyväksyi), niin oksat pois. En ihmettele yhtään, että fiksu finanssiministeri Aleksei Kudrin hyppäsi pois moisesta kyydistä:

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/152622-vena...

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

Ilmari, bloggauksesi on näköjään jäänyt itseltäni huomaamatta aiemmin. Se myös täydentää erinomaisesti tuota kokonaiskuvaa, jota pyrin esittämään. Eräänä yksityiskohtana haluan nostaa esille kirjoituksestasi Venäjän valtion budjettitason. Vertaamalla sitä Suomen vastaavaan konkretisoituu moni asia. Venäjän reilun 140 miljoonan asukkaan valtionbudjetti on siis tuo 332,5 mrd.euroa, kun Suomen vastaava budjetti reilun 5 miljoonan väestön tarpeisin on 53,9 mrd.euroa. Venäjän budjetti on 6,2 kertaa Suomen budjettia suurempi ja väestömäärä vastaavasti 26,3 kertainen. "Päästäksemme" samaan Suomen budjettia pitäisi leikata noin 11 mrd.euroon ja määrätä siitä 25 % salaiseksi sekä pitää kansa tyytyväisenä. Tuolla keinolla valtio saisi aikaan 43 mrd:n suuruiset vuotuiset säästöt...

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Kannattaa kuitenkin samaan hengenvetoon muistuttaa, että velkaisten Yhdysvaltojen sotilasbudjetti on edelleen hurjat 550 mrd taalaa vuodessa...Venäjän vastaava olisi tätä menoa siis vuonna 2016 "vasta" 106 mrd. Sääliksi käy niin jenkki- kuin venäläisköyhiä ja eläkeläisiä.

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen Vastaus kommenttiin #3

Jenkkien sotilasbudjetti on järkyttävän kokoinen ja lisäksi nuo dollarit on kiinni jo olemassa olevissa operaatioissa. Tähän osittain perustuu näkemykseni Monroen oppiin siirtymisestä. Jenkkien joukot on jo pienentyneet Euroopasta.

Toimituksen poiminnat