Mielipiteitä Suomesta Keskustelua elämän eri alueista

Eduskunnan leijonat ja lampaat

Käynnissä olevien Sotshin olympialaisten, vastikään tämän vaalikauden viimeisen täysistuntokauden käynnistymisen ja tämän päiväisen puolutukiuutisen innoittamana tutkailin päättymässä olevaa eduskunnan vaalikautta siellä olevien kansanedustajien kansanedustajan tehtävässään onnistumisen kautta. Tarkasteluni tuloksena päädyin jakamaan 200 kansanedustajan joukosta leijona- ja lammastunnuksia jääkiekko-otteluarvostelun tapaan seuraaville kansanedustajille seuraavin perusteluin:

Ensiksi onnistujat:

1 Leijona: Antti Lindtman

Tämä nuori, mutta ikäisekseen jo kokenut SDP:n poliitikko on suoriutunut 1. kansanedustajakaudestaan erinomaisesti. Omaa erinomaisen ulosannin ja pitkästä varresta huokuu sosiaalista älykkyyttä, harkintaa ja luotettavuutta. Tämän eduskunnan Olli Määttä, joka osaa puolustaa ja tehdä maaleja juuri silloin, kun niiden paikka on. Ehdoton tulevaisuuden johtava demaripoliitikko, joka tulee tekemään pitkän uran Arkadianmäellä.


2 Leijonaa: Timo Soini

Suoriutunut haasteellisesta tehtävästään Perussuomalaisten voimakkaasti kasvaneen eduskuntaryhmän kanssa pitäen ohjaksia kokolailla tiukasti käsissään. Kokemattomasta ryhmästä on tullut hyvä ja toimiva poliittinen toimija puoluejohtajansa johdolla. Suoritus on liki täydellinen ja sitä hieman haittaa liiallinen laskelmoivuus ja siitä johtunut sallivuus, joka tosin kauden edetessä on jäänyt vähäisemmälle. Ehdoton alivoimatilanteiden johtohahmo "kaukalossa". Kiistattomasti eduskunnan viihdyttävin puheenvuorojen käyttäjä ja todellinen Tiki-talkin taitaja. Palauttanut kansan kiinnostuksen eduskuntatyötä kohtaan. Johti joukkonsa viime vaaleissa seillaiseen tulokseen, jota ei Suomen itsenäisyyden ajan poliittinen historia tunne aiemmilta vuosikymmeniltä lainkaan.

3 Leijonaa: Juha Sipilä

Täysin puskista tullut puoluepolitiikan noviisi. Tämän eduskunnan Aleksandr Barkov, ykköskentän keskushyökkääjä. Todellinen taitopolitiikaan tekijä ja suunnanvaihtaja, jolla on ollut kyky kääntää puolueensa syvä ahdinko erittäin voimakkaaseen ja pitkään jatkuneeseen kasvuun. Johtaa esimerkillään ja yhteistyöhalullaan ja kyvyllään joukkoja. Vastaavanlaista suoritusta saa hakea. Selkeä valinta tämän eduskuntakauden 3 Leijonan saajaksi.


Sitten epäonnistujat:

1 Lammas: Six pack -ketju

Alunperin nimesin yhden Lampaan saajaksi Heidi Hautalan unohtaen autuaasti, että hänhän ei ollut istuva kansanedustaja lainkaan. Niinpä tämä kohta pitikin miettiä uusiksi ja päätin antaa yhden Lampaan koko six pack -ketjulle eli hallituspuolueen kansanedustajille yhteisesti. Ei liene kovinkaan yleistä, että hallitus käytännössä epäonnistuu kaikissa hallitusohjelman tavoitteissaan. Ketjun syöttötyöskentely, yhteistyö ja pelinäkemys ei yksinkertaisesti vaan ole toiminut. Ketjun kokoonpano on näin ollen epäonnistunut.

2 Lammasta: Jussi Halla-aho

Suurella äänivyöryllä Helsingistä eduskuntaan valittu ensimmäisen vaalikauden kansanedustaja, joka on lähinnä keskittynyt luettelemaan maahanmuutosta aiheutuvia ongelmia ja haittavaikutuksia sekä tekemään aselakiin liittyviä lakialoitteita. Poliittinen toiminta ollut lähinnä näpertelytason näkymätöntä puuhastelua "kaukalon kulmissa". Pelaa itsensä jäähdyttelemään ulkomaan sarjoihin.


3 Lammasta: James Hirvisaari

Ylivertainen edustaja 3 Lampaan saajaksi - käytännössä ainoa vaihtoehto. Niin ylivoimaisen surkea tämän asikkalaisen veturinkuljettajan ja ensimmäisen kansanedustajan suoritus on ollut tällä vaalikaudella. Saanut lainvoimaisen tuomion rasistisesta rikoksesta. Tuomion, jonka hän itse lainsäätäjän roolissa kommentoi olleen ainoastaan ko. tuomion antaneiden tuomareiden henkilökohtainen mielipide. Tuomionsa lisäksi Hirvisaari sai potkut puoluestaan ja sitä myöten joutui myös eroamaan eduskuntaryhmästään. Siirtyi loppuvaalikaudeksi Muutos 2011 -nimisen promillepuolueen jäseneksi muodostaen oman eduskuntaryhmänsä ko. puolueen nimissä. Kyseinen puolue on tullut tunnetuksi lähinnä vitseistä ja väärinymmärryksistä. Hirvisaaren kausi eduskunnassa on koko eduskunnan 100 -vuotisen historian surkein.


Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Onko Timo Sipilä fiktiivinen satuhahmo?

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Joo,
ajattelin että tarkoitat jonkinlaista Soinin ja Sipilän risteytystä...

Käyttäjän SamiVarsell kuva
Sami Varsell

Heidi Hautala oli ministeri, mutta hän ei ole istuva kansanedustaja.

Reijo Tossavainen

Kansanedustajan arkinen työ on valiokunnissa, joiden kokoukset eivät ole julkisia. Ulospäin näkyy vain kulissi, joka antaa helposti täysin väärän kuvan. On kansanedustajia, jotka viihtyvät/hakeutuvat kulisseihin. On kansanedustajia, jotka keskittyvät työntekoon.

Toimituksen poiminnat