Mielipiteitä Suomesta Keskustelua elämän eri alueista

Venäjästä Suomen pelastaja?

Vanha totuus on, että maantieteelle emme voi mitään ja siihen on myös uskominen. Vuosikymmenten ajan tuo totuus on sisältänyt enemmän tai vähemmän negatiivisen kaiun. Neuvostoliitto/Venäjä on koettu joko isoksi veljeksi, uhkaksi sotilaallisesti ja ja ympäristömme kannalta kuin myöskin maamme sisäisiin asioihin puuttuvaksi imperialistiseksi valtioksi. Nämä näkemykset ovat värittäneet suomalaisten käsityksiä ja ennakkoluuloja aina näihin päiviin saakka niin Venäjästä kuin venäläisistä.

Viime vuosina tässä kuviossa on kuitenkin tapahtunut selkeä muutos. Venäjällä on tapahtunut suuria kehitysaskeleita. Toki kehityksestäkin voidaan olla montaa mieltä - ainakin ketkä tuosta kehityksestä on hyötynyt. Samanaikaisesti läntistä maailmaa, johon me suomalaiset mielellään ja perustellusti itsemme luemme, on törmännyt suuriin ongelmiin. Nämä ongelmat ovat taloudellisia, sosiaalisia kuin myöskin ekologisia. Kansalaisyhteiskunnat Venäjällä ja täällä läntisessä maailmassa kulkevat parhaillaan vastakkaisiin suuntiin. Venäjällä kansalaisten usko ja toivo paremmasta ovat perustellusti vahvistumassa, kun taas länsimaissa epätoivo, ahdistus ja pahoinvointi kansalaisten keskuudessa on lisääntymässä.

Yrityselämä ja poliittinen johto maassamme on selkeästi herännyt huomaamaan Venäjään liittyvän mahdollisuuden. Näissä vallitsevissa oloissa maantieteellisestä sijainnistamme sekä Suomen erinomaisen hyvästä maineesta Venäjällä voi tosiaankin olla poikkeuksellisen suurta hyötyä Suomelle ja suomalaisille. Venäjä on liittynyt WTO:n jäseneksi ja yhteiskuntana avautumassa aivan uudella tapaa. Ihmisinä venäläiset ovat tutustumisen arvoisia - luonteeltaan vieraanvaraisia, positiivisia ja avoimia. Kulttuuri on monipuolista ja kiinnostavaa. En näe mitään syytä sille, miksei myös kansalaisten tasolla kanssakäyminen venäläisten ja suomalaisten välillä lisääntyisi nykyisestä tulevina vuosina juuri kaikesta edellä mainitsemastani johtuen. Tämä on vain ja ainoastaan asenteistamme kiinni.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

On myös meille suuri etu, että yhden kaupungin väestön kokoisen kansamme vieressä on valtava markkina-alue. Emme elä periferiassa! Vaikka se joidenkin EU-hörhöjen mielestä siltä näyttääkin.

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

Niinpä juuri! Esimerkiksi niille, jotka miettivät kiinnostavaa ja monipuolista kaupunkilomakohdetta, on Pietari aivan loistava vaihtoehto. Helppo saavuttaa ja tekeminen ei tosiaankaan ihan hetkessä lopu. Ainoastaan 3,5 tuntia kaupungin keskustasta keskustaan viihtyisillä Allegro-junilla Helsingistä Pietariin. Suosittelen lämpimästi!

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Pietari on matkasuunnitelmissa. Välttämättä kaikille ei oikein hahmotu tämä mittakaava. Suomi edustaa väestön kooltaan Pietaria, täällä on vähän enemmän väestöä. Pienikin osuus tietyllä alalla Venäjän markkinoista on jo aika merkittävä.

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen Vastaus kommenttiin #4

Ja kun tutustut venäläisiin ihmisiin face to face, niin huomaat, että ovat todella mukavia persoonia. Itselläni ei ole kuin pelkästään myönteistä kerrottavaa heistä.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #6

Jukka, olen täysin samaa mieltä venäläisistä ihmisistä mutta olen myös ihmetellyt sitä, miksi tästä normaalista kaverista tulee robottimainen järjestelmän kone, kun hän saa virkapuvun ja koppalakin? Tyypissä ei ole hitustakaan jäljellä sitä huumoria, ystävällisyyttä ja inhimillisyyttä mitä tapaa siviileissä.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Turhista ennakkoluuloista olisi tosiaan hyvä päästä ja samalla luopua perusteettomasta amerikkalaisuuden ihannoinnista. Roistovaltioita tavallaan molemmat, mutta erityisesti lähelläolevaan on syytä pitää suhteet kunnossa. Myös talousmielessä.

Joachim Seetaucher

Arvioiden mukaan suomalaisinvestoinnit Venäjälle ovat suuruusluokkaa 12 miljardia euroa tällä hetkellä. Venäläisten investoinnit Suomeen noin 10% tästä.

Toistaiseksi siis Suomi on ollut Venäjälle päin rahan tuoja, ei päinvastoin.

Ottaen huomioon sikäläisen suuretollisuuden ja rikkaiden oligarkkien omaisuuden, potentiaalia tilanteen heivaamiseksi toisin päin on toki olemassa, mutta pitäisi löytää keinot siihen myötävaikuttamiseksi. En kuitenkaan kannata maa-alueiden myyntiä, teolliset investoinnit tai Hartwall-areenat y.m. ovat "vaarattomia".

Käyttäjän kolhi kuva
Jaakko Kölhi

Suoria investointeja on Venäjältä tullut Suomeen vähemmän. Mutta suurin ja työllistävin vaikutus on ollut matkailutuloilla, joiden määrä ylittää jo yli miljardin vuodessa.

Matkailijoiden mukanaan tuoma raha on tavallaan palveluvientiä. Siinä ulkomailta siirtyy rahaa Suomen kansantalouteen kasvattaen näin sen kokoa.

anita frisk

Suhteellisesti venäläisten tuomat n. mrd:n matkailutulot ovat itse asiassa aika vaatimattomat kun vertaa niitä Viron suomalaisilta saamiin 500 miljoonan matkailutuloihin. Venäläisiä n. 140 milj., suomalaisia n. 5,5 milj., tästä on helppo laskea suhdeluku. Kumpaakohan maata mahtaisi kovemmin kirpaista matkailun loppuminen, Viroa vai Suomea?

Käyttäjän kolhi kuva
Jaakko Kölhi Vastaus kommenttiin #25

Tuosta on helppo laskea, minkälainen potentiaali Venäjältä suuntautuvassa matkailussa piilee! Tuo miljardi euroa voi helposti muuttua useammaksi.

Martti Kauppila

Vielä kun saisimme Pietarin hyödyttämään joskus takaisin palautettua pakkoluovutettua Karjalaa.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Karjalassa on varakkaat rakentaneet huviloita. Kuulema siellä on Putininkin huvila. Tämä vaikuttaa Karjalan kehitykseen.

Martti Kauppila

Tuskin näitä varakkaita kinnostaa alueen kehitttäminen. Ainoa, joka pystyy aluetta kehittämään on sen oikea omistaja, suomalainen.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Bolshevikit olisi pitänyt ajaa pois Pietarista jo vuonna 1918, se olisi säästänyt meidät monelta ongelmalta.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Houkuttavin asia yhteistyössä venäläisten kanssa on Venäjän valtaisat luonnonvarat. Ihmistyön arvo laskee, kun pääoma valtaa jatkuvasti lisää ihmisten tekemiä työprosesseja. Luonnonvarojen arvo sitä vastoin nousee, koska maapallon väkiluku jatkuvasti kasvaa ja sen seurauksena luonnonvarojen määrä per capita laskee.

Venäjän huonoimmat puolet ovat korruptio, oikeusvaltion puute ja yksilön heikot oikeudet. Asiaa olisi syytä pohtia.

Lasse Laaksonen

Suomen valtio tekee kaikkensa, jotta kommunikaatio venäläisten kanssa ei onnistu.

Yksistään pakkoruotsiin sivuilmiöineen maamme polttaa viisi miljardia euroa joka vuosi ja toisen viisi palaa siihen, että emme osaa venäjää ja tunne sen mahdollisuuksia.

Taloutemme kurja tila on suomalaisten puolueiden enemmistön ehdoton tahto.

Käyttäjän otsorajakontu kuva
Otso Rajakontu

Venäjään ei ole luottamista, siinä ikivanha syömähammas käy. kun naapuri pääsee meidän omaisuuteen kiinni.
Puutullit laitettiin sitä varten, että siirtäisimme korkean teknologian puunjalostuslaitokset Venäjälle.
Fortum teki emämunaksen sijottamalla miljardit venäjälle, saa Putinkin samovaariinsa virtaa, joka on kiskottu Suomalaisilta ylisuurina taksoina, tästähän Putinikin kiitteli. Kauppaa ei saa päästää niin isoksi, että olemme riippuvaisia siitä.
Mikä turistikaupunki Pietari on missä saa pimeän tullen peljätä henkensä edestä.
Meidän matkajohtajakin istui yleisövessassa pöntöllä, niin joku pavel nappasi tekohampaat suusta ja lähti juoksemaan.
matkanjohtajaressu sai hermostuksissa niputtua housunsa ylös, niin varas oli jo kahden korttelin päässä, utelin ammottiko varkaan suu tyhjyyttä, että varasti tarpeeseensa, eihän se vaadi kun kätevältä puolipohjausta.
Matkanjohtajalla oli vielä tuskan hiki, että kotona tulee kaulinta joka ilmasuunnasta, ja kun on vielä sellainen kotijustiina, että voimaa riittää, kun Laturin sonnilla.
Matkanjohtaja totesi, että nyt loppuu Venäjällä käynti, vaikka hän pitää suutaan kiinni, VENÄLÄINEN VARAS tukkii sormet suuhun, ja hän ei edes ehtinyt edes purra, joka olisi jotenkin hyvittänyt menetystä!

Lana Kortie

Ilman kommunisteja eduskunnassa, Suomesta ei olisi koskaan tullut hyvinvointivaltio.
Itsenäisyyden aikana Suomi oli rikas maa.

Miksi Venäjää pidetään uhkana?

SOTA EI OLISI SYNTYNYT, jos suomalaiset olisivat suostuneet Stalinin vaihtokauppaan.

MIKSI SUOMALAISTEN AIVOJA ON PESTY VENÄJÄN VASTAISELLA PROPAGANDALLA?

Toivottavasti ei sen takia että tietyllä piirillä voisi olla jokin motiivi, esim. hyökätä Venäjään, voidakseen lisätä ulkomaalaisten aseteollisuuden tuloja ja sen takia ne vaikuttavat suomen eduskuntaan.

Tai varmistaa ettei Suomi ikinä nousisi taloudellisesti.

Kun Suomi on menettänyt itsenäisyyttään herää kysymys, kenelle se on oikein sen menettänyt ja ketkä oikeasti ohjaavat Suomea?
ja ketkä ohjaavat suomalaista lehdistöä?

Esimerkiksi kun suomaalaiset poliitikot, mm. presidentti sanovat:
“Suomi sen haluaa“
Ymmärtävätkö että he eivät ole Suomi? - he eivät edes kysy kansan mielipidettä, kansan tahtoa, kansalla ei ole oikeutta äänestää laista.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Lana Kortie kirjoitti: "Esimerkiksi kun suomaalaiset poliitikot, mm. presidentti sanovat: “Suomi sen haluaa“
Ymmärtävätkö että he eivät ole Suomi? - he eivät edes kysy kansan mielipidettä, kansan tahtoa, kansalla ei ole oikeutta äänestää laista."

Lana hyvä, kyllä sitä mielipidettä kysytään eduskuntavaaleissa joka neljän vuoden välein, tai kuuden vuoden välein presidentin vaalissa. Kannattaa lukea Eduskunnan tehtävistä mm. lain laatiminen, ennenkuin menet sinne Eduskuntaan.

Kirjoitit myös, ettei Suomi olisi hyvinvointivaltio ilman kommunisteja. Koko Suomea ei olisi, jos kommunistit olisivat saaneet päättää. Onko se muuten itsenäisyyspuolue, jonka listoilta pyrit Eduskuntaan, onnea vaan.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Itsenäisyyden aikana Suomi oli rikas maa." On se sitä vieläkin, oli itsenäisyyden kanssa sitten niin tai näin. Miltä Venäjän pitäisi meidät pelastaa?

Reijo Tossavainen

Venäjästä Suomen pelastaja? Sitähän naapuri yritti esim. vuonna 1939.

Lana Kortie

Kuin luin kriitikkojen aivopestäviä vihamielisiä, halventavia, paikkansapitämättömiä kommentteja luontaishoidoista.
(Mikä mielestäni on SOTAPROPAGANDAA tiettyja aloja vastaan, niiden tuhoamiseksi)

Sanoin silloin: "samaa toimintamallia tullaan käyttämään SOTAA käynnistämällä valtioita vastaan"

Herää kysymys, KETKÄ MAKSAVAT niille kriitikoille ja mihin
päämäärään niiden propagandaa vie.

Käyttäjän otsorajakontu kuva
Otso Rajakontu

Onko se luontaishoitoa Venäläiselle itselleen, kun turistilta pitää varastaa hampaat suusta, kun omat on taivaan tuulissa?

Lana Kortie

Miksi kun kysymys on varastamisesta ajatellaan vain venäläisiä?

miksi ei ruveta pohtimaan, että voiko Suomen kaappauksen motiivi olla

VALTION KASSAN KAAPPAMISEN TARKOITUS?

Markku Kanniainen

Niin, kyse on siitä kenen etupiiriä olemme taloudellisesti. Sotilaallisen uhan aikakausi on ohi. Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen olemme olleet lännen, Ruotsin ja Saksan etupiirissä, mutta selkeää muutosta on haittavissa. Venäjän haavat eli 90-luvulla tapahtunut kansallisomaisuuden ryöstö alkaa olemaan paranemaan päin ja sitä kautta Venäjä palauttaa luonnollisen kehityksen tuloksena Suomen takaisin etupiiriinsä. Se on meidän suomalaisten etu mutta totta kai rajoittaa itsenäisyyttä taas uudelta suunnalta. Johan tässä pari vuosikymmentä on Saksan etupiirissä EU:n jäsenenä jouduttu tottelemaan keskieurooppalaista hölmöilyä. Venäläisten kanssa meillä on kulttuurisesti ja kansanluonteelta paljon enemmän yhteistä.

Se on julmaa tämä ihmisen elämä ja olo, jos olet pieni, heikko ja muista riippuivainen niin olet naapurisi etupiirissä. Isot pojat taasen luo omat etupiirinsä. Harmi että ugrilaiset kansat ovat olleet rauhanomaisia, kauppaa käyviä kansoja. Vendien puskeminen nykyisen Venäjän alueelle on luonut meille varsin ikävät oltavat eri etupiirien puristuksessa.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Esko Aho puhui viisaita tämänpäivisessä aamu-televisiossa, siperia on opettanut Kymmenettuhannet kaltaiseni varsinais-suomalaiset saivat aikoinaan elantonsa NL:n kaupasta. Olen ollut venäläisten ihmisten kanssa tekemisissä 70-luvun lopulta, viimeksi 2010 oli työkaverina venäjällä -56 syntynyt, ei mitään pahaa sanottavaa. Ei ole yksittäisen ihmisen vika jos valtiovalta vaatii hänen toimivan tietyllä tavoin. Varkaita on kaikissa maissa, myös Suomessa.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Esko Aho puhui viisaita tämänpäivisessä aamu-televisiossa, siperia on opettanut Kymmenettuhannet kaltaiseni varsinais-suomalaiset saivat aikoinaan elantonsa NL:n kaupasta. Olen ollut venäläisten ihmisten kanssa tekemisissä 70-luvun lopulta, viimeksi 2010 oli työkaverina venäjällä -56 syntynyt, ei mitään pahaa sanottavaa. Ei ole yksittäisen ihmisen vika jos valtiovalta vaatii hänen toimivan tietyllä tavoin. Varkaita on kaikissa maissa, myös Suomessa.

Jaakko Anttila

"Venäläisten kanssa meillä on kulttuurisesti ja kansanluonteelta paljon enemmän yhteistä."

Kun surumielinen laulu soi, suomalainen on onnellinen. Loppu ja piste.

Idän ja lännen kirkot julistivat vuonna 1054 toisensa kirkonkiroukseen, joka oli voimassa vuoteen 1964 saakka.

Suomessa julkaistiin jo vuonna 1991 (ennen Suomen liittymistä Euroopan talousalueeseen) professori Mauno Jokipiin toimittama "Suomi Euroopassa. Talous- ja kulttuurisuhteiden historiaa."

Takannen tekstistä: "Teoksesssa tarkastellaan lähinnä Länsi-Euroopan keskeisten maiden vaikutusta Suomeen. Eri aikakausista otetaan esille asioita, jotka kulloinkin olivat keskeisiä. Niinpä uuden ajan alkupuolelta käsitellään mm. nykyaikaisen valtion syntyvaiheita, viime ajoilta taas erikoisesti talouselämän eurooppalaista integraatiota. Painopiste on kulttuurisuhteissa sanan laajassa mielessä.

Kirjoittajien pyrkimys on toisaalta torjua se nykyharha, että Suomi vasta nyt olisi tulossa Euroopan osaksi, toisaalta osoittaa tietä ja mahdollisuuksia uusien tutkimusaiheiden ja opetussisältöjen hahmottamiseen."

Ruotsi ja katolinen kirkko liittivät nykyisen Lounais-Suomen läntiseen kulttuuripiiriin 1100-luvun puolivälissä ja Ruotsi ulotti valtansa Viipuriin ja Kannaksen länsiosaan vuonna 1293.

Ortodoksikarjalaiset ja kulloinenkin liittolaisensa Novgorod, Moskovan suuriruhtinaskunta ja Venäjä tekivät ryöstö- ja hävitysretkia Hämeeseen ja Varsinais-Suomeen saakka keskimäärin 20 vuoden välein, polttivat ja tuhosivat muun muassa Turun tuomiokirkon ja polttivat hämäläiskyliä mennnen tullen palatessa. Keskinäinen vihanpito huipentui nk. pitkään vihaan eli 25-vuotiseen sotaan vuosina 1570-1595.

Keskijalla suomalaiset opiskelivat Ranskan yliopistoissa, uskonpuhdistuksesta lähtien 1920-luvulle saakka luterilaisen Pohjois-Saksan yliopistioissa. Kaupunkilaitos ja ammattikuntalaitos tulivat Suomeen Saksasta Tallinnan, lähimmän hansakaupungin välityksellä.
Kustaa Vaasa kutsui saksalaisia virkamiehiä perustamaan uuden ajan tehokasta valtionhallintoa Ruotsin valtakuntaan.

Uskonpuhdistus tuli Suomeen Saksasta. Ensimmäinen herätysliike pietismi tuli Suomeen Saksasta. Kansallisuusaate ja kansallisromantiikka tulivat Suomen Saksasta. Pietarin saksankielinen vähemmistö levitti Suomeen saksalaisia kulttuurivaikutteita. Sosialismi tuli Suomeen Saksasta. Vain vallankumous tuli Suomeen Venäjältä, koska revisionismi ei ehtinyt tulla Saksasta Suomeen ennen vallankumousta.

Keisari Aleksanteri III:n valtakauden viimeisinä vuosina Viipurin hovioikeuden suomenkieliset juristit käänsivät autonomisen Suomen uuden rikoslain termit suoraan saksan kielestä ja samoihin aikoihin Saksasta levisi Suomeen käsitelainoppi, jonka mukaan "laki on kaiken yläpuolella oleva abstrakti käsite".

Käyttäjän SimoPrnnen kuva
Simo Pärnänen

"Venäjällä kansalaisten usko ja toivo paremmasta ovat perustellusti vahvistumassa, kun taas länsimaissa epätoivo, ahdistus ja pahoinvointi kansalaisten keskuudessa on lisääntymässä."

Ei se tämänhetkinen kehitys suuntaan tai toiseen muuta sitä, että eromme ovat silti valtavia ja Venäjä on humanitäärisissä asioissa Euroopan pohjasakkaa. Eivätköhän Venäjälläkin pääse ennemmin tai myöhemmin maistelemaan länsimaiden kanssa tätä samaa pessimismin katkeraa kalkkia, vaikka menestyisivätkin aikansa. Moskovan viemäriorvoille tai reilulle miljoonalle HIV-kantajalle tieto vahvistuvasta Venäjästä tuskin tuo kovin välitöntä lohtua.

Toimituksen poiminnat